Espanya enviarà tancs de combat a Ucraïna

La ministra de Defensa explica que l'enviament de tancs sempre es farà en coordinació amb els aliats i precisa que aquestes possibles unitats necessitarien una posada a punt

Un tanc Leopard en una imatge d'arxiu
Un tanc Leopard en una imatge d'arxiu / Efe

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat aquest dimecres que Espanya està disposada a l'enviament de tancs Leopard a Ucraïna i a proporcionar ensinistrament per a usar-los, sempre en coordinació amb els aliats, i ha precisat que aquestes possibles unitats necessitarien una posada a punt.

Robles ha subratllat que el govern estava a l'espera que Alemanya, públicament i oficialment, expressara la seua voluntat d'enviar aquests tancs a Ucraïna o permetera que altres països ho facen.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha anunciat aquest dimecres la decisió de posar a la disposició d'Ucraïna tancs del tipus Leopard 2.

Després d'aquesta confirmació, Espanya ha dit que està disposada a la coordinació amb els aliats en tot el que siga necessari i que faça referència a l'enviament d'aquests tancs, per la qual cosa no és possible determinar ara el nombre d'unitats que si escau podrien enviar-se.

Robles, que ha presidit la reunió del Comité de Direcció de Defensa amb l'assistència dels caps d'Estat Major, ha subratllat que des de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer Espanya ha estat sempre enviant material de tota mena, inclòs el de caràcter militar, i en plena col·laboració amb altres països. Una coordinació que es mantindrà en el cas dels Leopard.

“Espanya està disposada des d'aquesta coordinació a tractar amb els nostres aliats tot el que siga necessari i que faça referència a l'enviament dels tancs Leopard i a l'entrenament i ajudar també al seu sosteniment i manteniment”, ha recalcat la ministra.

El govern es posarà en contacte amb el grup de coordinació creat pels aliats per a determinar quines són les necessitats i, dins d'aquestes, quines són les capacitats d'Espanya.

La immensa majoria de Leopard que té Espanya i que podrien ser entregats a Ucraïna ha dit que necessiten una posada a punt en el denominat quart escaló.

Com informen El País i El Mundo, l'Exèrcit de Terra ultima els detalls per a l'aportació de tancs per a Ucraïna en la qual participarà un nodrit grup de països de l'OTAN. Segons indiquen, 53 dels 108 carros Leopard que el govern d'Espanya va adquirir el 1998 a Alemanya i que estan guardats al Centre Logístic de Casetas (Saragossa) són viables.

ERC demana que la proposta passe pel Congrés

Quant a la petició del portaveu d'ERC que la proposta de l'enviament de tancs passe pel Congrés, després d'assegurar que està en contra d'això, el ministre de Presidència, Félix Bolaños ha recordat que Espanya té “compromisos internacionals i està on ha d'estar”.

“No s'entendria que estiguérem en un altre lloc”, ha exclamat al mateix temps que recalcava que és en aqueix context en el qual Espanya ha de prendre les decisions.

Encara que ha admés que totes les opinions “són legítimes” en referència a la negativa de Rufián a l'enviament de carros de combat.

En ser preguntat de nou si hauria de passar o no la decisió pel Parlament, Bolaños ha recalcat que aquesta decisió “s'emmarca en el paraigua de l'OTAN”, que és àmpliament secundada pel país i el Congrés.

Solana celebra l'enviament dels tancs: “Veurem com respon Putin”

Per la seua banda, Javier Solana, l'exministre d'Afers Estrangers i únic espanyol que ha estat al capdavant de l'OTAN, ha ressenyat que la decisió és positiva, però també ha advertit que “pot tindre conseqüències”. “Veurem com respon Putin”, ha dit.

També et pot interessar

stats