L'ambaixador rus als EUA diu que no hi haurà "justificació" al lliurament de tancs a Ucraïna

El govern alemany aprova l'enviament de tancs Leopard 2, segons mitjans teutons. Els tancs són l'esperança de Kíiv per a donar un gir a la guerra

Residents locals ucraïnesos reben ajuda humanitària a Bakhmut, Ucraïna
Residents locals ucraïnesos reben ajuda humanitària a Bakhmut, Ucraïna / Oleg Petrasyuk (Efe)

L'ambaixador rus als EUA, Anatoli Antónov, ha assegurat que no hi haurà "justificació" al possible lliurament de tancs estatunidencs Abrams a Kíiv, enmig d'informacions que apareixen en la premsa estatunidenca que Washington s'inclina per autoritzar el seu subministrament.

"Justificar-ho amb arguments de subministrament d'armes defensives ja no serà possible. Seria una basta provocació contra Rússia", ha dit el diplomàtic.

Segons Antónov, en cas que Washington accedisca a l'enviament d'aquests carros de combat a Ucraïna, ja ningú hauria de "fer-se il·lusions sobre qui és l'autèntic agressor en aquest conflicte".

"És evident que Washington està tractant deliberadament d'infligir-nos una derrota estratègica i dona llum verda a l'ús de l'ajuda estatunidenca per a atacar Crimea", ha afegit dit l'ambaixador rus.

Així mateix, Antónov s'ha mostrat convençut que els Abrams "seran destruïts" si arriben a Ucraïna, de la mateixa manera que es destrueix "la resta de l'armament de l'OTAN".

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va afirmar prèviament sobre el possible enviament de tancs al seu país per part dels aliats que "no es tracta de cinc, ni de deu, ni de quinze tancs", ja que "la necessitat és major".

Mentrestant, el Pentàgon va dir que "de moment" no té cap anunci a fer sobre les informacions aparegudes en la premsa que els EUA estaria inclinat per l'enviament a Ucraïna de tancs Abrams.

Segons informacions del setmanari Der Spiegel i el canal de televisió NTV, el govern alemany ha aprovat l'enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna i està disposat a autoritzar la transferència d'almenys una companyia del model Leopard 2A6.

La informació serà confirmada aquest dimecres mitjançant un anunci del canceller alemany, Olaf Scholz, segons va informar per la seua part el diari Bild.

Soldats alemanys practiquen amb un tanc de batalla Leopard 2 A6 a Augustdorf, Alemanya,
Soldats alemanys practiquen amb un tanc de batalla Leopard 2 A6 a Augustdorf, Alemanya, / Sascha Steinbach (Efe)

El tanc Leopard 2, l'esperança d'Ucraïna

El Leopard 2, un carro blindat de combat de fabricació alemanya, que té una capacitat per a quatre soldats i poden disparar a blancs a 5.000 metres de distància, va ser el resultat del desenvolupament posterior dels coneixements obtinguts en un projecte conjunt amb els EUA que es va interrompre el 1969.

D'aquest projecte només van quedar set prototips, però tant els EUA com Alemanya van continuar treballant en aquesta direcció. A Alemanya es va desenvolupar el Leopard 2 i als EUA, l'Abrams.

Els Leopard 2 es produeixen en sèrie des de 1978, en diverses variants segons les necessitats del client. El consorci Kraus-Maffei Wegmann (KMW) ha produït prop de 3.600 exemplars. L'exèrcit alemany va arribar a tindre 2.125, però a partir de 1990 va començar a reduir les seues existències fins a arribar als 328 de què disposa actualment.

S'han desenvolupat pensant a destruir tancs enemics en moviment. A més d'un canó principal, disposa de dues metralladores i un llançador de granades de fum. Té un pes de prop de seixanta tones, pot arribar a una velocitat als setanta quilòmetres per hora, pot travessar zones inundades i rius de fins a quatre metres de profunditat i disposa d'un periscopi.

Polònia té 247 Leopard 2, del tipus 2A4 i 2A5, i ha manifestat el seu desig de cedir-ne catorze a Ucraïna.

També et pot interessar

stats