Alemanya autoritza l'enviament de tancs Leopard a Ucraïna

Segons el setmanari alemany Der Spiegel, això farà que altres països d’Europa també envien carros de combat

Un tanc Leopard 2
Un tanc Leopard 2 / Canadian Armed Forces (Reuters)

El govern alemany ha cedit i enviaran tancs Leopard 2 a Ucraïna i a altres països. A més, està disposat a autoritzar la transferència a Kíiv d'almenys una companyia del model Leopard 2A6, segons ha avançat el setmanari alemany Der Spiegel. Una decisió que s'ha pres aquest dimarts de vesprada i que pot suposar un gir imprevisible a la situació de la guerra a Ucraïna.

Després d'aquesta decisió, altres països europeus, com ara els escandinaus, tenen la intenció de subministrar també aquest tipus de tanc a Ucraïna, afirma la publicació alemanya. Previsiblement, Polònia també n’enviarà, ja que va ser precisament aquest país el que va demanar Alemanya permís per a enviar els carros de combat a Ucraïna per a lluitar contra la invasió russa.

El canceller alemany, Olaf Scholz, havia afirmat aquesta setmana que tota decisió respecte als enviaments d'armes ha de ser adoptada "en estret consens amb els nostres aliats", tant els europeus com els dels Estats Units. Però sembla que ara ha canviat de parer, sempre segons la informació publicada per Der Spiegel

Rússia ja ha advertit que l’enviament de carros de combat a Ucraïna per part d’Alemanya repercutirà en les relacions dels dos països, que ja estan "en un punt molt baix", segons el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seua roda de premsa diària.

Un tanc herència de la guerra freda

El Leopard 2, és un carro blindat de combat de fabricació alemanya, que té una capacitat per a quatre soldats i pot disparar a blancs a 5.000 metres de distància. Aquest vehicle de guerra va ser el resultat del desenvolupament posterior dels coneixements obtinguts en un projecte conjunt amb els Estats Units que es va interrompre el 1969 i que pretenia fabricar un tanc que combinara la mobilitat amb la protecció i la capacitat de combat. Ambdós països continuaren treballant en aquesta direcció i els alemanys desenvoluparen el Leopard 2, mentre que els estatunidencs crearen l’Abrams.

Els Leopard 2 es produeixen en sèrie des del 1978, amb diverses variants segons les necessitats del client i, a més, s'han introduït algunes millores des de llavors. L'exèrcit alemany va arribar a tindre'n 2.125, però a partir de 1990 va començar a reduir-ne les existències fins a arribar als 328 de què disposa actualment.

Desenvolupats pensant en la guerra freda i en l'eventualitat d'una confrontació amb els països del Pacte de Varsòvia als voltants de la frontera interalemanya, es considerava que podien detindre els tancs del bloc soviètic en un possible combat en terreny pla. Es desenvoluparen pensant en la possibilitat de destruir tancs enemics estant en moviment, i per això, a més d'un canó principal, disposen de dues metralladores i un llançador de granades de fum. Però segons les veus expertes, aquest armament no és suficient en un en què també participe infanteria.

El Leopard 2 té un pes de prop de seixanta tones, pot assolir una velocitat pròxima als setanta quilòmetres per hora, pot travessar zones inundades i rius de fins a quatre metres de profunditat i disposa d'un periscopi. El model més recent és el Leopard 2 A7V, però encara estan en funcionament vells models com el Leopard 2 A4, que són els que té Espanya.

També et pot interessar

stats