ERC retirarà les esmenes als pressupostos després de pactar la llei audiovisual

La formació, que havia presentat setze esmenes parcials al Senat, defensa l'acord aconseguit, perquè ara sí que "garanteix el català" en la llei

ERC dona suport a Torra després de l’orde d’inhabilitació
Rufián, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

ERC al Senat retirarà les esmenes parcials que havia registrat als pressupostos generals de l'Estat que tramita la cambra alta després de l'acord amb el govern espanyol sobre el tractament del català i les altres llengües cooficials en la futura llei audiovisual.

Segons han confirmat fonts de la formació republicana, les esmenes que havien presentat al projecte pressupostari seran retirades, la qual cosa facilita l'aprovació definitiva dels comptes públics per al 2022 en el ple que la setmana pròxima celebra el Senat. ERC defensa l'acord aconseguit perquè ara sí que "garanteix el català" en la Llei.

Esquerra Republicana va presentar, el nou de desembre, setze esmenes parcials als pressupostos per al 2022 com a forma de pressió mentre negociava amb el PSOE els termes de la futura llei audiovisual. A l'endemà, el govern espanyol va oferir a ERC fixar que el 10% dels recursos que les plataformes internacionals de contingut audiovisual hagen de destinar a producció anticipada (el 5% dels seus ingressos a Espanya) siga en català, basc o gallec. Això equival al 0,7% dels seus ingressos.

El pacte sobre la llei audiovisual entre el govern espanyol i ERC podria contemplar ajudes estatals a la producció en les tres llengües cooficials, una vegada que la directiva europea impedeix aplicar una quota fixa a les plataformes amb seu fora d'Espanya com Netflix.

Després de setmanes de reunions discretes entre ERC i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, amb la intermediació també de la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, s'ha arribat a aquest acord que per a ERC dona via lliure a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat del 2022 al Senat.

També et pot interessar

stats