ERC, Bildu, el BNG i la CUP confirmen el 'no' a la reforma laboral mentre el govern no admeta canvis

Els formacions d'esquerres i independentistes escenifiquen el seu rebuig a la proposta actual una setmana abans del debat de l'acord al Congrés

D'esquerra a dreta, Mertxe Aizpurua (EH Bildu), Néstor Riego (BNG), Mireia Vehí (CUP) i Jordi Salvador (ERC) en la presentació del manifest
D'esquerra a dreta, Mertxe Aizpurua (EH Bildu), Néstor Riego (BNG), Mireia Vehí (CUP) i Jordi Salvador (ERC) en la presentació del manifest / Chema Moya (Efe)

ERC, EH-Bildu, la CUP i el BNG han escenificat aquest dijous en el Congrés un front comú per a reafirmar el seu rebuig a la reforma laboral. Un no que està condicionat a la negativa del govern espanyol a negociar canvis i millores en el decret llei, que han acordat la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT.

En una declaració conjunta, representants de les quatre formacions han expressat la seua "absoluta i sincera voluntat per a obrir un diàleg i una negociació" amb l'executiu a fi d'aconseguir un acord per a "una reforma laboral ambiciosa, que responga a les peticions i expectatives de les persones treballadores i que complisca la paraula donada a la majoria treballadora".

Segons l'opinió de les formacions, la proposta actual, que se sotmet a debat al Congrés el pròxim 3 de febrer, no suposa la derogació de la reforma laboral aprovada pel PP en 2012 i les noves conquestes contra la la temporalitat i la precarietat "són totalment insuficients per a aconseguir l'objectiu de restituir els drets laborals bàsics arrabassats".

Les formacions han advertit que la compareixença conjunta no implica unitat de vot contra la convalidació del decret, si bé han destacat que mentre el govern espanyol no es comprometa a fer canvis, el vot serà negatiu.

El bloc de formacions d'esquerres i independentistes reclama que el decret es debata com a projecte de llei i destaca, entre les seues premisses, que els convenis provincials i autonòmics prevalguen sobre els estatals, així com recuperar les indemnitzacions per acomiadament improcedent a 45 dies per any treballat.

ERC denuncia el veto de membres del govern

El diputat d'ERC Jordi Salvador no ha tancat la porta a continuar negociant, ja que adverteix que "hi ha coses que s'han tocat que són bones". Tanmateix ha criticat que "persones molt importants del govern", sense citar-les, hagen assegurat "que no es tocarà una coma" de l'acord, exercint "el veto". Un grup de persones en el qual no enquadra la vicepresidenta de Treball, Yolanda Díaz, amb la qual ha reconegut que "el tacte és diferent" i en la qual detecta "un intent" per acostar posicions.

El passat 23 de desembre els sindicats majoritaris i la patronal CEOE van acceptar la reforma de la legislació laboral, en el primer acord d'aquestes característiques dels agents socials en quaranta anys a Espanya. Dies després, el Consell de Ministres va aprovar el decret amb els canvis. El fracàs en la consolidació al Congrés suposaria retornar a la situació actual i mantindre vigent la legislació de 2012, que es pretén superar.

També et pot interessar

stats