Eleccions catalanes en temps de pandèmia: constituïdes el 100% de les meses electorals

La Generalitat de Catalunya ha establit tres franges horàries per a acudir a les urnes i mesures per als membres de les meses electorals.

Un home vota a col·legi electoralsituat al Mercat del Ninot de Barcelona
Un home vota a col·legi electoralsituat al Mercat del Ninot de Barcelona / Toni Albir (Efe)

Catalunya vota aquest diumenge en les eleccions al Parlament, les cinquenes en els últims deu anys. A hores d'ara, s’han constituït el 100% de les meses electorals. Segons ha informat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, una hora després de l’obertura dels col·legis electorals, el percentatge era el mateix que es va registrar en les darreres eleccions de 2017.

La majoria dels centres de votació han iniciat la jornada pocs minuts després de les 9 del matí, alguns després de resoldre 'in situ' al·legacions dels membres de les meses que no havien rebut cap resposta als recursos de la Junta Electoral i han acreditat els seus arguments per a no formar-ne part. La major part d'al·legacions acceptades han sigut de persones majors de 65 anys que havien sigut designades com a membres de mesa i finalment han sigut substituïdes per suplents.

Solé ha assegurat que "amb les dades que tenim actualment, podem afirmar que podrem celebrar una jornada electoral amb plena normalitat". Preguntat per les meses que encara no s’han obert, el conseller ha respost que caldrà esperar a la decisió de la Junta Electoral.

Enguany, la pandèmia per coronavirus marcarà sens dubte el resultat d'aquests comicis que es preveuen amb una participació menor a la de 2017, segons les enquestes.

La baixada podria ser conseqüència de l’actual situació sanitària, com ja va ocórrer en els altres dos comicis anteriors celebrats durant la pandèmia a l'estat espanyol. En les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc celebrades el 12 de juny de l’any passat la mobilització va disminuir un 4,7% i 7,2%, respectivament.

Més de cinc milions i mig de catalans i catalanes estan convocats a les urnes (5.624.044), però s'espera menys concurrència en les meses electorals a causa de l'augment del vot per correu. Així, a causa de la pandèmia, enguany s'ha triplicat el nombre de peticions de vot per aquesta via respecte a les de 2017, un total de 270.392.

Amb tot, el procés de votació serà diferent d'altres ocasions, ja que la Generalitat de Catalunya ha establit diversos protocols consensuats amb els partits polítics per tal d'augmentar la seguretat contra els contagis. Per primera vegada en aquesta comunitat autònoma cada elector ha rebut per correu totes les paperetes i sobres. No obstant això, als col·legis electorals també hi haurà cabines, encara que es recomana portar el vot preparat des de casa.

A més, les institucions ja han advertit que s'hauran de respectar les cues i les distàncies de seguretat. A diferència d'anteriors comicis, els membres de les meses electorals ja no arreplegaran el DNI, sinó que els mateixos votants sostindran el document sense donar-lo a altra persona. De la mateixa manera, seran els electors qui depositen el vot en l'urna.

Una altra de les mesures anti-Covid previstes per Catalunya serà l'horari per a acudir a votar. Així, s'han establit tres franges horàries per grups de població, segons siguen col·lectius de risc, població general o persones confinades.

Quines són les franges horàries per a votar?

La Generalitat de Catalunya ha previst tres franges horàries per a anar a votar, que es distribueixen de la següent manera:

  • De 9 a 12 hores: horari reservat per a la població que pertany a grups de risc.
  • De 12 a 19 hores: la població general.
  • De 19 a 20 hores: persones en quarantena per Covid, és a dir, contagiats, contactes estrets amb positius i casos sospitosos.

Aquesta distribució, però, només és una recomanació i es pot anar a votar en qualsevol hora de la jornada electoral.

Així mateix, Catalunya ha llançat una aplicació mòbil en la qual es podrà comprovar l'afluència de persones en els col·legis electorals en cada moment i evitar les aglomeracions. Una vegada els i les votants arriben a aquest espai, hi haurà personal encarregat d'organitzar les cues a l'exterior per a garantir la distància interpersonal i la reducció de l'aforament a l'interior.

Mesures per als membres de les meses electorals

En començar la jornada es comprovarà la temperatura corporal dels membres de les meses electorals. També se'ls entregarà gel hidroalcohòlic, dues mascaretes FPP2 i una pantalla facial. Finalment, durant l'hora en la qual votaran les persones contagiades, disposaran d'un equip de protecció individual (EPI).

A més, encara que no és obligatori, la Generalitat de Catalunya ha convocat aquestes persones per a realitzar-se un test d'antígens abans del diumenge.

Què pot passar si no es constitueixen les suficients meses electorals

La celebració dels comicis en plena tercera onada de la pandèmia també ha afectat l'organització del recompte de vots. El 25% dels membres seleccionats per sorteig per a formar part de les meses electorals ha presentat al·legacions a les juntes de zona per a ser eximits d'aquesta responsabilitat, 21.180 persones en total.

Aquesta xifra ha fet pensar que algunes meses electorals podrien no arribar a constituir-se. Davant la possible falta de persones per a formar-les, la Junta Provincial de Barcelona ha resolt que si és necessari els suplents de les meses constituïdes siguen reassignats a altres col·legis. Així i tot, si una mesa no es pot configurar votaria 48 hores després, és a dir, el 16 de febrer. Tanmateix, la Generalitat de Catalunya confia que la jornada es desenvoluparà amb normalitat.

Finalment, si hi ha un nombre tan elevat de meses que no es puguen formar com per a alterar la votació, el govern català ha decidit que no divulgarà l'escrutini fins que no s'introduïsquen tots els vots en les urnes.

També et pot interessar

stats