Educació anuncia una reforma dels "aspectes més lesius" de la Lomqe abans de Nadal
La ministra Celaá anuncia un nou sistema de beques i la convocatòria d'un fòrum d'experts per a arribar a un acord sobre la professió docent.
La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat aquest dimarts que el departament que encapçala durà al Consell de Ministres, abans de Nadal, una reforma dels "aspectes més lesius" de la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) que va aprovar el PP l'any 2013.
El Ministeri d'Educació estudia ara "redaccions alternatives" per a plantejar els aspectes que, per a l'executiu socialista, "més vulneraven la igualtat d'oportunitats". Una vegada conclòs aquest primer pas d'anàlisi, Celaá ha confirmat que s'obrirà un procés de diàleg que inclourà els grups parlamentaris, les autonomies i els agents socials.
Entre els articles de la també anomenada Llei Wert que el govern espanyol pretén modificar es troba el 109.2, que estableix que l'oferta de places escolars es determina, entre altres qüestions, per la "demanda social". Això suposa que les places als centres públics i concertats varien en funció del que demanen els progenitors. Tot i això, la ministra ha insistit que la reformulació de l'article no perjudicarà l'educació concertada. "Es quedarà com està", ha assegurat.
Fòrum d'experts
Celaá ha avançat també que l'executiu espanyol té previst convocar un fòrum d'experts per a arreplegar totes les aportacions i així arribar a un acord aquesta legislatura sobre la professió docent. Aquesta mesura forma part de la "política integral del professorat" que vol impulsar Pedro Sánchez per a donar coherència als diversos "elements i fases" de la tasca docent.
Nou sistema de beques
Un altre dels anuncis que ha realitzat la ministra d'Educació aquest dimarts és la creació d'un nou model de beques i ajudes a l'estudi que s'aplicarà el pròxim curs 2019/2020. L'Observatori de Beques i Ajudes a l'Estudi, fundat en 2010, serà l'entitat encarregada de desenvolupar el sistema de beques per a revertir la "profunda reforma" a què va ser sotmés en 2013 i que va provocar que disminuïren les quantitats rebudes per l'estudiantat procedent de famílies amb menys nivell de renda, segons ha explicat Celaá.
Precisament aquest dimarts s'ha reunit a Madrid el Consell Escolar d'Estat i ha aprovat el dictamen sobre l'avantprojecte de llei per a revertir les retallades que va instaurar el PP en 2012. Entre altres recomanacions, l'entitat aconsella a l'executiu central igualar el nombre d'hores lectives del professorat en tots els centres públics d'Espanya.