Dret civil, gestació subrogada i llistes d’espera marquen el primer ple a les Corts

També es debatran diverses PNL i la consellera Mollà explicarà els tancaments de platges del litoral valencià.

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts

Aquest dimecres comença el curs parlamentari a les Corts després del descans estival i ho farà amb una sessió en què es debatran les mesures per a reduir les llistes d’espera, que preocupen Ciutadans, o una proposta de Vox sobre les banderes oficials als instituts. A l’hemicicle també s’abordarà la gestació subrogada, a petició d’Unides Podem, o una iniciativa per a la reintegració efectiva del dret civil valencià, presentada pels grups parlamentaris socialista, popular, Compromís i Unides Podem  entre d’altres assumptes. 

 

Una vegada finalitzades les compareixences dels consellers per a exposar els objectius de les àrees que encapçalen, que s’han celebrat en les últimes dos setmanes, amb el ple d'aquest dimecres s'inicia l’activitat parlamentària regular de la desena legislatura. 

 

En matèria educativa, Ciutadans preguntarà al conseller d’Educació, Vicent Marzà, per la política lingüística del seu departament, així com les iniciatives que té previstes “per a acabar amb els barracons”. La formació taronja s’interessarà també per les iniciatives per a reduir les llistes d’espera al sistema sanitari. 

 

Vox, per la seua banda, traurà a la palestra l’obligatorietat que pengen les banderes oficials als instituts. Una iniciativa que, segons ha declarat el portaveu adjunt, José María Llanos, la formació veu necessària “perquè ens representen com a espanyols, europeus i, per descomptat, com a valencians” i, a més, “tindria una despesa residual” per als col·legis. Aquest grup parlamentari també preguntarà al Consell sobre l’aplicació de la llei de memòria democràtica de les víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil. 

 

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, a petició del PP, es pronunciarà aquest dimecres sobre la política del Consell respecte als tancaments de platges del litoral valencià

Diverses PNL

 

A banda d’aquestes qüestions, Unides Podem portarà a les Corts una proposició no de llei (PNL) per a condemnar la gestació subrogada i en contra de l'“explotació reproductiva de les dones”, com ha manifestat prèviament. Aquesta no serà l’única PNL de la qual es parlarà a les Corts, ja que Compromís ha presentat una altra proposta per a introduir el dret civil valencià, una qüestió que, segons el portaveu, Fran Ferri, “afecta milers de valencians per totes les normes relatives a matrimonis i parelles de fet que ha tombat el Tribunal Constitucional”.

 

Per últim, una tercera PNL de la qual es parlarà aquest dimecres serà la que fa referència a la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. 

 

L’activitat parlamentària continuarà dijous amb la sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig.

També et pot interessar