Els díhuit escons de les Corts que han canviat de titular en poc més de dos mesos

Molts polítics han renunciat per a passar a altres institucions, com les Corts Generals o el govern valencià

Les Corts, en una imatge d'arxiu
Les Corts valencianes, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

Un total de 18 dels 99 escons de les Corts Valencianes han canviat de titular en els poc més de dos mesos que està en marxa la legislatura, principalment perquè els qui els ocupaven se n'han anat a altres institucions, com el govern valencià o les Corts Generals.

Les Corts de l'onzena legislatura es van constituir el passat 26 de juny, després de la celebració de les eleccions autonòmiques de maig, amb quatre grups parlamentaris: el PP, amb 40 diputats; el PSPV-PSOE, amb 31; Compromís, amb 15, i Vox amb 13 diputats.

El grup que més baixes ha patit des de llavors ha sigut el PP, que n'ha registrat 14, seguit del grup socialista, amb tres, i de Vox, amb una. Compromís és l’únic que manté les mateixes cares que van prendre possessió en el primer ple de la legislatura.

Els canvis en el PP

La bancada majoritària de l'hemicicle valencià ha canviat als titulars de cinc escons de la circumscripció d'Alacant, cinc de Castelló i quatre de València. Onze d'ells han renunciat per a ocupar un càrrec en la Generalitat o centrar-se en les Diputacions, i tres per a anar-se'n a les Corts Generals després d'haver sigut triats el 23J.

Els diputats alacantins del PP que han sigut baixa en les Corts han sigut José Antonio Rovira (conseller d'Educació); Francisco Javier Sendra (secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori); Rosario Escrig (directora general d'Innovació); Julia Parra Aparicio (diputada nacional) i Eva Ortiz (senadora).

Les baixes en els diputats castellonencs del PP són les d'Alberto Fabra (diputat nacional), Salomé Pradas (consellera de Medi Ambient); Marta Barrachina (presidenta de la Diputació); Rubén Ibáñez (president de l'Autoritat Portuària de Castelló) i Susana Fabregat (delegada del Consell a Castelló).

Les vacants en els diputats del PP valencians han sigut les de Ruth Merino (consellera d'Hisenda); Vicente Mompó (president de la Diputació); Felipe Carrasco (secretari autonòmic d'Indústria) i Ernesto Fernández (director general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl).

Els seus substituts, que juraran o prometran el càrrec en el pròxim ple, són Javier Gutiérrez, Manuel Pérez Fenoll, José Salas, Dolores Peña i Carmen Martínez Clemor, per Alacant; Jesús Lecha, Candela Anglés, Nieves Martínez, Elena Albalat i Luis Martínez, per Castelló; i Mari Carmen Contelles, José Todolí, José Forés i Mar Galcerán, per València.

Els canvis en el PSPV

El grup socialista ha registrat en aquestes primeres setmanes de la legislatura tres vacants: per la circumscripció de València, la de l’exconseller de Sanitat, Miguel Mínguez, que ha tornat a l'activitat privada i la de Carmen Martínez, diputada nacional des de les eleccions generals del 23 de juliol.

Per la província d'Alacant, ha renunciat a l'acta qui va ser cap de llista en les eleccions del 28M, l’exconsellera d'Universitats, Josefina Bueno, que ha tornat a la càtedra en la Universitat d'Alacant.

Aquestes baixes passaran a cobrir-les Michel Montaner i Sonia Borruey per la circumscripció de València i José Díaz per la d'Alacant.

El canvi en Vox

El grup Vox, soci de govern del PP en el govern valencià, ha registrat de moment una única vacant en les Corts: la de José Luis Aguirre, nou conseller d'Agricultura, a qui substituirà Ana Bellver com a diputada per Castelló. 

Encara que el càrrec de conseller no és incompatible amb l'acta en les Corts —sí que ho són els càrrecs del denominat segon i tercer escaló de la Generalitat—, el president del Consell, Carlos Mazón, va demanar als quatre consellers amb escó que renunciaren per a centrar-se en la gestió de l'executiu autonòmic.

També et pot interessar

stats