El despoblament, el paper de les diputacions i l’ocupació centren el debat d’À Punt sobre municipalisme

70 min.

À Punt Mèdia ha organitzat un debat sobre municipalisme entre candidats i candidates a l’alcaldia de diversos municipis valencians, que s’ha centrat en els temes que més interessen la ciutadania, com el problema del despoblament, el paper de les diputacions provincials i l’ocupació dels més joves. 

Aquest és el tercer debat dels cinc que l’ens públic valencià ha programat per a les eleccions municipals i europees. Ha discorregut en un ambient distés i amb pocs retrets entre els candidats de les diferents formacions. S’ha dividit en cinc blocs: polítiques socials, desenvolupament rural i conservació del patrimoni, urbanisme i polítiques de mobilitat, estructures supramunicipals i gestió dels serveis.

En el debat han participat el candidat del Partit Popular a l’alcaldia de Peníscola, Andrés Martínez; la candidata del PSPV-PSOE a l’alcaldia d’Algemesí, Marta Trenzano; el candidat de Compromís a l’alcaldia de Betxí, Alfred Remolar; el candidat de Ciutadans a l’alcaldia de Moixent, Teófilo Fito; i el candidat d’Esquerra Unida a l’alcaldia de Polinyà de Xúquer, Óscar Navarro. 

Tots els candidats han considerat com necessària l’ajuda econòmica de les institucions supramunicipals per a poder posar en marxa polítiques socials en els municipis i per a rendibilitzar les infraestructures. El candidat popular, Andrés Martínez, ha remarcat que tenen una “mancança de finançament estratosfèric” per a fer front als problemes dels ciutadans, tot i que ha puntualitzat que en els últims anys s’han produït avanços.

Propostes per evitar el despoblament 

També hi ha hagut consens a l’hora de parlar de despoblament, un problema que han admés que unix totes les forces polítiques. Els candidats han exposat les seues propostes basades en l’ocupació per a evitar l’abandonament dels pobles més menuts, sobretot per part dels més joves. En concret, la candidata socialista, Marta Trenzano, ha plantejat crear oportunitats reals de faena, i apostar tant pel turisme com per l’agricultura, sobre la qual ha dit que “hauria de seguir sent una oportunitat d’ocupació, especialment per als joves”. 

Pel que fa a l’urbanisme i a les polítiques de mobilitat, una de les grans propostes dels candidats i candidates ha sigut l’aposta per la rehabilitació de les vivendes del centre històric dels municipis, i evitar les noves construccions. També han demanat simplificar les ordenances urbanístiques per a facilitar la construcció i rehabilitació d’edificis. El candidat de ciutadans, Teófilo Fito, ha afegit que “urbanisme i mobilitat han d’anar de la mà, i que cal eliminar les barreres arquitectòniques”. 

Diputacions i mancomunitats

A l'hora de debatre sobre quines estructures supramunicipals prefereixen, si les diputacions provincials o les mancomunitats, els candidats han mostrat diferents opinions. PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida s’han mostrat a favor d’organitzar-se en mancomunitats, el Partit Popular ha destacat les ajudes que aporten les diputacions, mentre que Ciutadans ha manifestat que hi ha un excés d’organismes. “Apostem clarament per les mancomunitats com una forma d’articular el nostre territori, de ser capaços de posar-nos en comú per a prestar-nos serveis”, ha afirmat el candidat d’Esquerra Unida, Óscar Navarro. 

Finalment, un altre tema que no ha generat consens entre els candidats ha sigut la gestió dels serveis bàsics. Esquerra Unida, Compromís i el PSPV-PSOE aposten per municipalitzar els serveis. Des de Ciutadans asseguren que s’han de privatitzar quan siga necessari. Per la seua banda, el candidat popular ha dit que el debat no es basa entre allò públic o allò privat, sinó en optimitzar recursos. Tot i això, el candidat de Compromís, Alfred Remolar, ha apuntat que apostar per la gestió pública no significa que no vulguen col·laborar amb el sector privat.  

stats