Desestimen un recurs de Castella-la Manxa contra un transvasament de 13 hm³ al Tajo-Segura el 2020

L'Audiència Nacional dona la raó al Ministeri per a la Transició Ecològica i la Generalitat en considerar que la quantitat d'aigua enviada des dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía complia la legislació vigent

Infraestructura del transvasament Tajo-Segura
Infraestructura del transvasament Tajo-Segura / Europa Press

L'Audiència Nacional ha desestimat un recurs interposat per Castella-la Manxa contra un transvasament de tretze hectòmetres cúbics realitzat a l'aqüeducte Tajo-Segura des dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía el novembre del 2020.

La sentència condemna el govern castellanomanxec a pagar les costes del procés i dona la raó al Ministeri per a la Transició Ecològica —part demandada—, i també a la Generalitat i al Sindicat de Regants del Tajo-Segura —com a parts codemandades—. La sala contenciosa administrativa de l'Audiència estableix en el text que la quantitat d'aigua “es troba determinada directament per la norma, sense que hi haja cap decisió administrativa”.

Així, incideix que “no es pot dir” que l'orde ministerial contra la qual ha recorregut l'executiu encapçalat pel socialista Emiliano García-Page incompleix els objectius fixats en la Llei 21/2015 —que regulava aleshores el transvasament—. Un extrem que, de fet l'autonomia mateixa tampoc ha acreditat.

Igualment, davant la demanda en la qual s'assegura que s'incorre en falta de transparència per part de la Confederació Hidrogràfica del Tajo, la resolució de l'Audiència sosté que “la informació no sols inclou la necessària per a aplicar la regla d'explotació, sinó també la referent al compliment dels desembassaments en referència en la capçalera del Tajo”.

Tot i el revés judicial, la Junta de Castella-la Manxa disposa ara de trenta dies per a recórrer contra la decisió davant el Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats