Denuncien el president del Parlament balear per delicte d'odi

Gabriel Le Senne (Vox) va trencar durant un ple les fotografies de tres dones afusellades durant la Guerra Civil 

Imatge d’arxiu dels diputats socialistes mostrant retrats de represaliats durant la Guerra Civil i el la dictadura franquista
Imatge d’arxiu dels diputats socialistes mostrant retrats de represaliats durant la Guerra Civil i el la dictadura franquista / Efe

L'Associació Memòria de Mallorca i les famílies d'Aurora Picornell i Antònia i Maria Pascual, les dones republicanes assassinades el 1937, la fotografia de les quals va trencar el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), han presentat contra ell una denúncia penal per delicte d'odi en un jutjat de guàrdia.

Segons ha informat l'associació en un comunicat, amb l’actuació en el ple del Parlament del 18 de juny, Le Senne va faltar al respecte la memòria de “tres dones víctimes de greus violacions de drets humans”. Diuen que en trencar les imatges va menysprear el dolor de les seues famílies i “va ofendre tota la ciutadania que se suposa representa". Posteriorment, Le Senne va expulsar de l’hemicicle les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa.

Memòria de Mallorca, membres de l'associació a títol individual i familiars de les tres víctimes del franquisme als qui Garrido i Costa homenatjaven en fotografies des de la Mesa del Parlament quan Le Senne va ordenar-ne l'expulsió, consideren delictiva l'actuació del dirigent de Vox. “De manera agressiva i violenta va arrabassar, va trencar i va tirar la fotografia”, relaten els impulsors de la denúncia.

Les tres dones, activistes d’esquerres durant la Segona República, van ser afusellades en la nit de Reis del 1937 al costat de dos represaliades més que conformen el grup conegut com les Roges del Molinar. Els cossos de les cinc víctimes van romandre desapareguts fins que l'octubre del 2022 es va confirmar la seua troballa en una fossa comuna del cementeri de Son Coletes de Manacor.

Per això, en la denúncia se subratlla que el gest de Le Senne resulta greument feridor per als seus familiars i un menyspreu al seu dolor. “Entenem que el seu comportament és constitutiu d'un delicte d'odi tipificat jurídicament i, per tant, la nostra associació, representant d'un col·lectiu de víctimes, amb les respectives famílies afectades directament pels fets, i membres de l'associació, exercim el nostre dret i ens personem com afectades presentant una denúncia penal contra Gabriel Le Senne”, remarquen.

També et pot interessar

stats