El president del Parlament balear, de Vox, expulsa del ple dos membres de la mesa per mostrar fotos de víctimes de la Guerra Civil

Gabriel Le Senne ha argumentat que els membres de la mesa han de ser neutrals

El president del Parlament Balear, La Senne, i la diputada socialista Mercedes Garrido / Europa Press

El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, ha expulsat este dimarts del ple la vicepresidenta segona de la mesa, Mercedes Garrido, i la secretària segona del Parlament, Pilar Costa, del PSIB, per exhibir fotos de republicanes assassinades en la Guerra Civil durant el debat sobre la derogació de la llei de memòria democràtica.

Le Senne ha cridat a l’orde les diputades socialistes en tres ocasions perquè retiraren eixes fotos dels ordinadors, però Garrido i Costa, vicepresidenta segona i secretària segona de la mesa del Parlament, s'han negat, fet que ha resultat en la seua expulsió. Le Senne ha argumentat que els membres de la mesa han de ser neutrals en el debat parlamentari, que en eixe moment tractava sobre la presa en consideració de la iniciativa per a derogar la llei de memòria i reconeixement democràtics de les illes Balears, una norma del 2018 que s'eliminarà per iniciativa de Vox amb el suport del PP.

Le Senne ha fet una crida a l’orde quan les dos diputades i tots els representants de la bancada socialista han mostrat fotos de persones assassinades i enterrades a fosses a les Balears després de l'esclat de la Guerra Civil i durant el franquisme.

Després de la intervenció del diputat socialista Omar Lamin, el president de la Cambra ha pres la paraula per una “qüestió d'ordre” perquè les dos diputades i tots els representants de la bancada socialista han mostrat fotos de persones assassinades i enterrades en fosses a les Illes Balears després de l'esclat de la Guerra Civil i durant el franquisme.

La Senne ha ordenat a Garrido i Costa retirar les imatges per a “preservar la neutralitat en la mesa”, i després que Garrido li preguntara segons quin article, La Senne l’ha cridada a l’orde per primera vegada i els ha dit que ja ho havien tingut "una bona estona". Mentre Garrido li responia que havien portat les imatges a l’hemicicle “com a acte de justícia i reparació a aquestes dones assassinades per falangistes”, el president del Parlament les ha cridades a l’orde per segona i tercera vegada i les ha comminades a abandonar la sala. Seguidament, ha intentat retirar ell mateix la fotografia de l’ordinador de Garrido arrancant-ne un tros, mentre la vicepresidenta segona de la mesa li advertia que no podia tocar el seu ordinador i abandonava la sala.

Després de l’expulsió de les diputades, el portaveu socialista, Iago Negueruela, ha tornat a preguntar quin article del reglament es feia complir amb la retirada de les imatges. La Senne no li ha respost, li ha tallat la paraula i ha insistit en el fet que havia estat "mitja hora" intentant convéncer les diputades que retiraren les imatges, però que s'han negat a acatar la decisió a les bones. “Com que no han volgut a bones, doncs a males”, ha sentenciat el president.

"Ja tenen l'espectacle que han vingut a muntar?", ha preguntat Le Senne a la bancada socialista moments abans de reprendre's el debat parlamentari.

També et pot interessar

stats