Demanen cinc anys de presó a la cúpula de l'Ivacor per frau en la restauració de llibres

La Fiscalia acusa les dues responsables del centre de botar-se la llei i "eludir" els procediments administratius de contractació per a afavorir a qui els va fer l'encàrrec

Un exemplar restaurat a l'Institut Valencià de Conservació (arxiu)
Un exemplar restaurat a l'Institut Valencià de Conservació (arxiu) / IVCR+i

La Fiscalia reclama penes de cinc anys de presó, nou d'inhabilitació absoluta i altres nou d'inhabilitació per a càrrec públic per a l'exdirectora gerent de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (abans Ivacor), Carmen Pérez, i l'excap d'Obra Gràfica i actual directora, Gemma Contreras, per un suposat frau i prevaricació en la restauració de llibres antics.

En l'escrit d'acusació, el ministeri públic assegura que els volums entraren, es pressupostaren i restauraren en l'Ivacor, amb eines i mitjans propis i per part de dues tècniques del centre, però la facturació es va efectuar a una empresa particular constituïda a instàncies de les processades per a eludir els procediments administratius. Així s'ha posat de manifest en la primera sessió del judici, que ha començat aquest dimarts en la secció segona de l'Audiència Provincial de València.

En les conclusions provisionals, la Fiscalia Provincial de València relata que, entre 2011 i 2013, un economista i auditor va sol·licitar la restauració de dotze llibres antics de la seua col·lecció particular "amb valor considerable" a l'Ivacor, quan Carmen Pérez era directora gerent i Gemma Contreras era la cap d'Obra Gràfica i Material. El procés es va dur a terme per lots i els pressupostos, de fins a 3.500 euros per unitat, els va preparar la cap d'Obra Gràfica i foren signats per ella i per Pérez.

Pérez i Contreras, aquest dimarts
Pérez i Contreras, aquest dimarts / Europa Press

Segons l'acusació ambdues processades van eludir el procediment administratiu previst en la Llei de contractes del sector públic per a afavorir el contractant: no quantificaren la restauració conjunta de totes les obres per a evitar la licitació si superava els 18.000 euros. Així mateix, eludiren el procediment de contractes menors, que consta d'adjudicació directa, aprovació de la despesa i factura. Tot això, han afegit, amb la finalitat que la tasca que acompliren dues professionals a les quals van convéncer per a constituir una empresa, Dicarta SC, a qui facturaven els encàrrecs, si volien continuar treballant en l'institut.

D'acord amb la Fiscalia, "els treballs de restauració dels llibres es van desenvolupar per totes dues restauradores en la seu de l'Ivacor, amb les eines i subjectes a la custòdia de l'institut públic, es van facturar i van cobrar per Dicarta o per les restauradores de manera privada, sense cap mena de cobertura legal". Per això, entén que les acusades causaren un perjudici econòmic de 12.630 euros a l'organisme, i consideren que els fets són constitutius d'un delicte continuat de prevaricació administrativa i d'un altre de frau a l'administració pública.

Per tant, per a Carmen Pérez, com a autora material dels fets, reclamen cinc anys de presó i nou d'inhabilitació absoluta, a més de nou d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic. La mateixa pena demanen per a qui era la cap d'Obra Gràfica, com a autora i cooperadora necessària. A més, exigeixen a ambdues el pagament d'una indemnització, conjunta i solidària, de 12.630 euros a l'Institut Valencià de Cultura o a la Conselleria de Cultura.

També et pot interessar

stats