Com demanar que no t’arribe propaganda electoral a casa

És possible donar-se de baixa de les còpies del cens electorals que utilitzen els partits per enviar cartes amb publicitat

Imatges de marxandatge electoral / À Punt NTC

La convocatòria d'eleccions torna a posar en marxa tota la maquinària. També tornarà d'ací a poc la propaganda electoral: fullets dels partits i paperetes preparades per a dur el vot des de casa. Però qui paga tots aquests enviaments? Podem evitar rebre tot això a casa? Els expliquem com.

Les últimes generals s'imprimiren 375 milions de paperetes, i vora setanta milions de sobres. Això són 625.000 quilos de paper i uns 600 quilos de tinta. Junt amb les urnes, cabines i cartells de les meses, l'estat es va gastar vora huit milions d'euros en material. De totes les paperetes impreses, vora un 20% se'ns envia a casa com a propaganda.

Enviaments que també es paguen amb els nostres impostos, i és una història com a mínim curiosa: L'any 1977, l'estat va decidir pagar la meitat del cost, 2 pessetes, de la propaganda, 1 pesseta la pagava el partit, 1 l'estat. Ara el partit encara paga una pesseta, al canvi 0,006 euros. I la resta, 21 cèntims per carta, l'estat, que es deixa un total de vora 22 milions d'euros per elecció en aquest concepte. I tot perquè sí, encara paga la pena: el 20% de les persones decideixen el vot durant la campanya i el 43% ixen de casa amb el vot preparat perquè l'han rebut a casa. El sistema funciona.

I què passa amb totes les paperetes una volta s'acaben les eleccions? La llei electoral diu que s'han de destruir, cosa que hui en dia vol dir reciclar. Les paperetes s'imprimeixen quasi sempre en paper reciclat, de vegades d'altres paperetes. Per a qui no vulga rebre l'anomenada propaganda electoral, des de l’any 2019 és possible controlar les comunicacions que envien els partits per correu postal gràcies a la Llei orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

A través del web de l’INE es pot demanar l’exclusió en la còpia del cens que s’entrega als representants de les candidatures i deixar de rebre aquesta correspondència. El procediment per a deixar de rebre cartes a la bústia és prou senzill, però per a iniciar la sol·licitud és necessari tindre un certificat digital o cl@ve per a identificar-se. Una vegada s’hi accedeix, apareixen les dades personals i davall un enllaç per a sol·licitar la inclusió/exclusió en les còpies per als partits, sobre el qual s’ha de polsar. Per a no rebre cartes, cal marcar “exclòs” i finalment “enviar la sol·licitud”. El tràmit ja estaria fet. Tot i que aquest procediment està obert tot l’any, per a evitar l’enviament de correspondència per a les eleccions del 23 de juliol, cal donar-se de baixa abans del 12 de juny. Aquesta exclusió és reversible i es pot demanar tornar a aparéixer en aquestes llistes en qualsevol moment.

També et pot interessar

stats