Bolaños anuncia un "control intern" del CNI sobre el cas Pegasus

El Defensor del Poble també ha comunicat que obrirà una investigació sobre el presumpte espionatge a dirigents independentistes

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència catalana, Laura Vilagrà, en la reunió d'aquest diumenge a Barcelona
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència catalana, Laura Vilagrà, en la reunió d'aquest diumenge a Barcelona / Toni Albir (Efe)

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha anunciat aquest diumenge l'"obertura d'un control intern en el CNI, a petició d'aquest mateix organisme", per a analitzar el presumpte espionatge a dirigents independentistes conegut com a cas Pegasus.

Durant la roda de premsa duta a terme al Palau de la Generalitat de Catalunya després de reunir-se amb la consellera de la Presidència catalana, Laura Vilagrà, Bolaños ha dit que també ha d'arribar "la constitució de manera immediata de la comissió de secrets oficials" del Congrés, en la qual comparega la directora del CNI, per a exposar informació, documentació i les conclusions d'aquest control intern.

A més, ha constatat la "plena disposició del CNI per a facilitar i col·laborar en les actuacions que iniciarà el Defensor del Poble" sobre el cas, i, finalment, el ministre no ha descartat desclassificar informació si és necessari.

No obstant això, Vilagrà ha considerat les mesures "insuficients" i ha alertat que si l'executiu "no es mou" ja per a donar respostes i assumir responsabilitats, no hi haurà més suport parlamentari.

El Defensor del Poble ha anunciat aquest diumenge que obrirà una investigació sobre el cas i que "està analitzant les informacions sobre una eventual utilització inadequada de les eines de programari Pegasus que hagen pogut posar en risc l'exercici de drets fonamentals, en particular els relacionats amb el dret a la privacitat", ha explicat la institució.

L'organisme, que actua en qualitat d'alt comissionat de les Corts Generals per a la defensa dels drets constitucionals "recollirà les dades precises per a obrir una actuació d'ofici a fi de contribuir al bon funcionament institucional i vetlar pel respecte dels drets fonamentals reconeguts en la Constitució", ha indicat.

Per la seua part, el Ministeri de Defensa ha expressat la seua "total satisfacció" davant la decisió del Defensor del Poble d'obrir la investigació i assegura que això confirmarà que el Centre Nacional Intel·ligència (CNI) ha actuat conforme a la llei. Així ho ha manifestat el departament de Margarita Robles en un comunicat aquest diumenge, en el qual exposa que el Defensor del Poble tindrà accés a tota la informació que requerisca per garantir la màxima transparència i donar confiança a tota la ciutadania sobre les actuacions del CNI.

També et pot interessar

stats