La Declaració de Kanbo a un pas de la fi de ETA
El president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, afirma que la democràcia ha vençut la banda armada i anuncia una reunió extraordinària del Pacte Antiterrorista.
Amb un minut de silenci ha començat l'acte que ha escenificat a la localitat bascofrancesa de Kanbo la fi de la banda terrorista ETA. El Grup Internacional de Contacte hi ha estat present. El líder del grup, Brian Currin, ha obert la trobada internacional que du com a títol "Avançar en la Resolució del Conflicte al País Basc". Aquest grup de contacte està conformat pel Fòrum Social Permanent i l'associació bascofrancesa Bake Bidea. Entre els integrants trobem l'expresident del Sinn Féin, Gerry Adams, i Jonathan Powell, que va ser assessor de l'exprimer ministre britànic, Tony Blair.
"La pau és un procés, un viatge", ha assenyalat Adams en la seua intervenció, en què també ha destacat el temps i el dolor que ha costat arribar fins a aquest moment. Per la seua banda, Jonathan Powel ha indicat que "hui és un moment històric per a Espanya, Europa i el món".
En aquest acte també hi han estat presents delegacions del PNB, EH Bildu i Podemos Euskadi, a més de sindicats i organitzacions socials, i ha servit per a avalar i dotar de credibilitat l'anunci de la fi de la trajectòria d'ETA, que s'ha produït aquest dijous 3 de maig.
Rajoy: "La democràcia ha vençut ETA"
D'altra banda, el president del govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que ha sigut la democràcia espanyola la que ha vençut la banda terrorista ETA i que "aquesta victòria és patrimoni de tota la societat".
En una declaració institucional feta a la Moncloa, Rajoy ha insistit que, encara que la banda terrorista deixe d'existir, "els crims d'ETA se seguiran investigant i jutjant, i les condemnes continuaran complint-se" perquè "no hi va haver ni hi haurà impunitat".
En aquest sentit, ha anunciat que en els pròxims dies el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, convocarà una reunió extraordinària del Pacte Antiterrorista per a analitzar el nou escenari que ara s'obri.
Rajoy ha assenyalat també que, amb la seua dissolució, ETA ha reconegut "que tota la seua història ha sigut un fracàs", ja que l'organització terrorista no ha aconseguit "cap dels seus objectius".
Les víctimes han ocupat un lloc destacat en el discurs del president del govern, que ha ressaltat que són elles, i no la banda terrorista, les protagonistes d'aquest dia, perquè "no hi ha res que justifique tant de dolor".
Urkullu i Barkos, partidaris de l'apropament dels presos etarres
El lehendakari, Iñigo Urkullu, i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, s'han mostrat partidaris aquesta vesprada d'aconseguir un consens en política penitenciària que compte amb el suport de totes les forces polítiques.
En un acte al Senyoriu de Bertiz, els dos dirigents autonòmics han manifestat que acullen la desaparició d'ETA amb "esperança" i "il·lusió" i han expressat el compromís de treballar per una convivència social que estiga construïda sobre la "memòria crítica".
Urkullu i Barkos han fet públic un document conjunt en el qual remarquen el "caràcter històric" de la declaració de l'organització terrorista. Per això, els dos governs assumeixen diversos compromisos, arreplegats en el document, per a "consolidar la convivència". Entre altres qüestions, s'han mostrat partidaris de dur a terme una "reflexió crítica" sobre el passat i d'aconseguir un "consens" per a adaptar la política penitenciària al nou context que integre totes les forces polítiques.
Tant el lehendakari com la presidenta navarresa han coincidit a assenyalar que l'escenari que s'obri després de la dissolució d'ETA aglutina "les condicions per a acordar els passos que consoliden una nova etapa".