El trencament entre el PP i Cs sacseja els governs de Madrid, Múrcia i Castella i Lleó

La moció de censura del PSOE i Ciutadans al govern murcià crea un efecte dòmino. 

Ayuso convoca eleccions
La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, moments abans de comparéixer. / Europa Press

Crisi oberta en els pactes autonòmics entre el Partit Popular i Ciutadans en tres autonomies: Múrcia, Madrid i Castella i Lleó. La moció de censura del PSOE i Ciutadans al govern murcià ha creat un efecte dòmino amb repercussions arreu de l'Estat.

A mitjan matí d’aquest dimecres, els grups parlamentaris del PSOE i de Ciutadans han presentat una moció de censura per a desallotjar el PP del govern de Múrcia, en el qual també s'integra la formació taronja, i que deixaria els populars fora de l'executiu autonòmic després de 26 anys en el poder. 

El veto parental, la tornada a la presencialitat a les aules o la reforma de la llei del president, que permetria al cap de l'executiu, Fernando López Miras, la vacunació fora del protocol, han sigut punts de fricció en el govern del Partit Popular i Ciutadans. 

Ayuso avança eleccions a Madrid 

Al migdia, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha convocat eleccions anticipades a la regió en una compareixença pública des de la seu de la seua conselleria. 

El decret de convocatòria d'eleccions, que se celebrarien el 4 de maig, haurà de ser expedit aquest dimecres i es publicarà en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid l'endemà hàbil, data en la qual entrarà en vigor.

L'Assemblea admet les mocions de censura

La mesa de l’Assemblea de Madrid ha admés a tràmit les mocions de censura registrades aquest dimecres al matí pel PSOE i Més Madrid, que comptarien amb el suport de Ciutadans, després de l'anunci per sorpresa de la convocatòria d’eleccions anticipades a la comunitat autònoma. 

Amb aquesta decisió, la mesa entén que l'Assemblea no està dissolta fins que el decret d'Ayuso es publique dijous en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, perquè en cas contrari no es podrien haver admés a tràmit les mocions. Així, es paralitzaria la dissolució de la cambra autonòmica, a pesar de l’avançament electoral anunciat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. 

Moció també a Castella i Lleó

El terratrémol polític no s'ha fet esperar. El grup parlamentari socialista ha presentat també una moció de censura a les Corts de Castella i Lleó per a desbancar el govern autonòmic, format pel PP i Ciutadans. Vox, per la seua banda, ha demanat eleccions avançades en tots els territoris on governen conjuntament aquests dos partits. 

També et pot interessar

stats