Creix la privatització als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana

L’augment de les llistes d’espera és un dels factors decisius perquè els pacients se’n vagen a la privada.

Imatge d'arxiu.
Imatge d'arxiu.

La privatització als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana ha crescut el 2018 respecte a l’any anterior, segons recull un informe la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (Fadsp).

Així, la Comunitat Valenciana ha pujat sis llocs en el rànquing de privatitzacions respecte a 2017 fins a situar-se en el nivell “intermedi”. A escala estatal, la privatització als centres sanitaris espanyols també ha crescut durant l’últim any.

Tot i aquesta situació, des de Fadsp han esmentat “alguns motius per a l’esperança”, com la reversió de l’Hospital d’Alzira de València a la xarxa sanitària pública. Segons ha comentat el secretari d’Organització, Marciano Sánchez Bayle, això “evidencia que la clau de la privatització sanitària està en la voluntat política de les administracions públiques i els seus governs”. Així mateix, ha assegurat que “no és cert que els centres privats siguen més eficients”.

L’augment de les llistes d’espera provoca la fugida cap a la privada

Segons, la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública l’augment de les llistes d’espera és un dels factors decisius perquè els pacients se’n vagen a la privada.

Des de la Fadsp lamenten que la despesa sanitària privada s’ha incrementat en els últims 10 anys, en passar del 24,6% de la despesa sanitària total al 29,2% el 2018. Aquesta pujada l’atribueixen a la “baixada continuada dels pressupostos públics”, que han passat de ser del 6,78% del PIB el 2009 al 6,23% el 2017.

En aquest sentit, denuncien que s’ha produït una “derivació creixent” dels fons públics al sector privat, fet que ha “deteriorat la sanitat pública” i “ha afavorit la cerca en el sector privat de les prestacions que no s’aconsegueixen públicament”.

També et pot interessar

stats