El cost anual de la corrupció a Espanya ascendeix a 90.000 milions d’euros, el 8% del PIB

El 94% de la població espanyola pensa que la corrupció està generalitzada en tot l’Estat.

El cost anual de la corrupció a Espanya ascendeix a 90.000 milions d’euros, el 8% del PIB
El cost anual de la corrupció a Espanya ascendeix a 90.000 milions d’euros, el 8% del PIB

La corrupció costa a la ciutadania espanyola 90.000 milions d’euros cada any, l’equivalent al 8% del producte interior brut, segons un informe del grup Els Verds/Aliança Lliure Europea, que situa Espanya com el sisé país de la Unió Europea amb més pèrdues per corrupció.

El document, que cita principalment dades de la Comissió Europea i de l’Oficina d’Estadística Comunitària, l’Eurostat, destaca que els 28 estats membres de la UE perden 904.000 milions d’euros a l’any a causa de la corrupció, incloent els efectes indirectes, com ara la reducció dels ingressos públics a causa del frau fiscal.

Segons l’informe, la xifra de diners públics que es perden per la corrupció a Espanya és el doble que la inversió en educació, o quatre vegades més que el pressupost anual dels subsidis d’atur. L’estudi també destaca que més del 60% dels enquestats opinen que el nivell de corrupció a Espanya ha empitjorat en els últims tres anys, i el 94% pensa que la corrupció està generalitzada en tot l’Estat.

En el conjunt de la UE, s’estima que el dany de la corrupció segons el PIB de cada país oscil·la entre l’equivalent màxim del 15% de Romania, i el mínim del 0.76% holandés. Itàlia trenca el rècord en termes absoluts, ja que la corrupció li costa 237.000 milions d’euros a l’any, fet que suposa el 13% del seu PIB.

9 de desembre, Dia Internacional contra la Corrupció

Les Nacions Unides han marcat al calendari el 9 de desembre com el dia de la lluita contra la corrupció al món. Una jornada per a recordar els objectius de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. La promoció de la pau, les societats inclusives i l’accés efectiu a la justícia de qualsevol persona són els passos que marca l’ONU per a reduir aquesta xacra, que afecta tant els països rics com els pobres.

També et pot interessar

stats