Cospedal nega estar darrere del presumpte lobby que volia perjudicar l'exadvocat de Bárcenas

La secretària general de la formació assegura haver-se reunit en sis ocasions amb l'excomissari Villarejo, quan s'estaven filtrant informacions sobre la Gürtel i la caixa B del PP, en una declaració com a testimoni en una peça separada de Kitchen

L'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, arriba a l'Audiència Nacional
L'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, arriba a l'Audiència Nacional / À Punt NTC
28 de novembre 2023 - 14:53

María Dolores de Cospedal ha admés haver-se reunit en sis ocasions amb l'excomissari Villarejo a la seu del PP al carrer Génova de Madrid quan era secretària general de la formació entre 2013 i 2014, el període en què s'havia filtrat als mitjans de comunicació l'agenda amb les anotacions del tresorer Luis Bárcenas sobre la comptabilitat B dels populars. No obstant això, ha dit no recordar haver parlat amb Villarejo de Bárcenas ni del seu advocat, l'exmagistrat Javier Gómez de Liaño. Aleshores, Cospedal no ostentava cap càrrec en el Ministeri de l'lnterior. Si es va reunir amb Villarejo, ha explicat, va ser perquè en aquella època els havien arribat informacions que els feien sospitar que molta gent volia perjudicar el partit i Villarejo era una persona que tenia molta informació.

Ho ha explicat Cospedal en la compareixença com a testimoni en la peça separada del cas Villarejo (paral·lel a la causa Kitchen), que investiga presumptes pressions a Bárcenas i Gómez de Liaño per terceres persones vinculades al PP perquè "no isqueren a la llum informacions comprometedores o perjudicials" per a la formació. La peça emana d'una gravació confiscada en un escorcoll a una màfia de l'est en què tres individus [l'advocat José Luis Moreno Cela, Mónica Gil Manzano i Juan Ramón Díaz Moro] aborden una presumpta maniobra per a intoxicar la reputació de Gómez de Liaño. En la conversa, Moreno Cela assegura treballar "per a un lobby que està darrere del PP" i seguir instruccions "d'un advocat de l'Estat que és amic de Cospedal". "És l'advocat que va posar ella per a portar diguem, tot el lobby, tota la historieta, d'acord? Un lobby per a anomenar-lo de manera elegant", se li sent dir.

Cospedal ha negat conéixer aquestes persones i ha fet gala de desmemòria a les preguntes sobre alguns episodis del passat, fins al punt d'assegurar no recordar que el PP va pagar una temporada els advocats de Bárcenas, una relació contractual que sí que va confirmar el 2010. Cospedal va declarar com a imputada en Kitchen. Llavors va admetre tres o quatre reunions amb l'excomissari, dues menys de les que ha reconegut aquest dimarts, en què com a testimoni té l'obligació de dir la veritat. Villarejo ha manifestat que van ser "catorze o quinze". El jutge Garcia Castellón va arxivar la causa contra l'exsecretària general del PP en considerar que les anotacions i gravacions que apuntaven a instruccions per a fer desaparéixer proves de finançament irregular no tenien entitat suficient per a processar-la. 

Una presumpta conspiració contra l'exadvocat de Bárcenas

Les persones imputades en la peça actual estan acusades de conspirar per a perjudicar la reputació de Gómez de Liaño, presumpte filtrador a El Mundo de les informacions sobre la caixa B del PP, relacionant-lo amb el cobrament en negre de 5,5 milions d'un client, el mafiós rus Zakhar Kalaixov. El mateix Villarejo, que va declarar aquest dilluns, va suggerir davant els mitjans que "probablement" parlava amb Cospedal de Kalaixov en alguna de les "moltes" reunions que van mantindre.

Durant la compareixença, que ha durat una mitja hora i en la qual el jutge no li ha formulat cap pregunta, Cospedal ha assegurat no recordar si va conversar amb Villarejo sobre Kalaixov. En la declaració, a instància de la sala pena de l'Audiència i a petició de Gómez de Liaño, l'expresidenta de Castella la Manxa ha assegurat desconéixer els motius perquè se l'ha citada i als investigats en la causa. Sí que ha reconegut haver tingut relació amb l'advocat Javier Iglesias, que va defensar l'extesorer del PP Álvaro Lapuerta, així com reunions amb l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez i l'exnúmero dos de la policia Eugenio Pino, imputats en Kitchen, però les ha desvinculat del cas Bárcenas. 

També et pot interessar

stats