Les Corts rebutgen tornar al Consell la llei del lobby, com demanava el PP
La norma preveu un codi de conducta per a aquest tipus d'entitats i la creació d'un registre.
El ple de les Corts ha rebutjat aquest dimecres tornar al govern valencià la llei que regula l'activitat dels grups de pressió, tal com reclamava el PP, amb l'oposició de la resta de formacions polítiques que integren la cambra. La norma, que ha sigut presentada pel conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, continuarà la tramitació parlamentària davant les crítiques dels populars, que consideren que no encaixa en el sistema legislatiu valencià.
Per això, han presentat una esmena a la totalitat en considerar que la llei té "poca molla i molt de màrqueting" i que no servirà "absolutament per a res" perquè només regula l'activitat de l'administració autonòmica però deixa de banda la de les diputacions i els ajuntaments. Des de la Generalitat asseguren, en canvi, que aporta "més llum en la gestió dels assumptes públics" i que això suposa un "important" pas en les polítiques de transparència.
La norma arreplega un codi de conducta que inclourà les pràctiques i actituds que han de seguir els lobbys en les seues actuacions, com ara evitar l'opacitat o garantir l'interés general. També preveu la creació d'un registre de grups de pressió i regula "l'empremta normativa", referent a la publicitat dels contactes que la Generalitat manté amb aquests grups durant l'elaboració dels avantprojectes de llei i els projectes de decret.
Les Corts també han aprovat, amb els vots de PP, Ciutadans i Podem, una moció per a millorar les condicions dels centres de menors de la Comunitat Valenciana que ha sigut plantejada de forma consensuada pels tres grups. El PSPV i Compromís s'han abstingut davant aquesta mesura.
Finalment, la cambra autonòmica ha rebutjat una moció de Ciutadans que demanava respectar la legislació en la revisió dels concerts educatius i garantir la llibertat d'elecció de centre.