Les Corts rebutgen crear una comissió per a estudiar com previndre incendis semblants al de Campanar

El PP i Vox votaran en contra de la iniciativa plantejada per Compromís per a analitzar amb especialistes per què el foc es va propagar tan de pressa per la façana de l'edifici cremat

La façana del residencial de Campanar, totalment cremada
La façana del residencial de Campanar, totalment cremada / Shutterstock

Els grups parlamentaris del PP i Vox a les Corts han tombat aquest dimecres la proposta de Compromís per a crear una comissió especial d'estudi sobre les possibles mesures de prevenció d'incendis en edificis residencials, com el que va ocórrer al barri de Campanar de València el 22 de febrer. Aquell foc, el pitjor d'aquestes característiques a la ciutat, va causar deu víctimes mortals i va deixar sense casa més de 130 famílies.

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha sigut l'encarregat de defensar la iniciativa des del faristol. Encara que tenia el suport del PSPV, finalment no ha prosperat pel vot en contra del PP i Vox, socis en el govern autonòmic. Es pretenia aconseguir un "ampli acord polític" per a obrir un espai "tranquil i seré" on poder conversar amb experts procedents d'universitats i instituts tecnològics, entre d'altres, sobre les possibles causes del foc i per què es va estendre de manera tan vertiginosa per la façana. I també elaborar després, amb totes les conclusions, un dictamen que incloga mesures de prevenció perquè aquesta tragèdia "no torne a passar mai més".

El síndic de Vox, José María Llanos, ha avançat el no del seu grup en la votació, que se celebrarà aquest dijous. Consideren que "no correspon" al parlament assumir la responsabilitat d'estudiar les circumstàncies del sinistre i que el veredicte de la comissió manca d'"eficàcia i eficiència" perquè no és vinculant. En canvi, ha demanat deixar a les administracions competents que facen aquest treball i a Compromís que "no qüestione" l'actuació de la Conselleria de Justícia, que dirigeix la seua formació.

La diputada del PP Verónica Marcos ha recordat també que el Consell ja ha constituït una comissió d'experts per a escoltar les "recomanacions i suggeriments" de professionals i tècnics, i ha considerat que quan concloga la investigació serà el moment de plantejar canvis normatius. "No s'entén aquest debat, sona més a un paperot de l'esquerra per a guanyar quota de pantalla" i "traure rèdit electoral de la tragèdia que no consentirem", ha proclamat Marcos.

Baldoví ha replicat els diputats i els ha recordat que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va dir que "li semblava raonable" la comissió plantejada. Ha insistit també que Compromís no busca protagonisme, sinó "escoltar els experts i legislar en conseqüència" i ha demanat als partits del govern que deixen la "confrontació política" amb aquest assumpte i voten a favor de crear l'organisme.

La diputada socialista Alicia Andújar ha manifestat, per la seua banda, suport a la proposta i ha demanat igualment un "pacte per a les emergències" que permeta continuar avançant i reforçant la coordinació entre els diferents serveis de seguretat. També ha reclamat "blindar" els pressupostos en aquesta àrea i recuperar els tretze milions retallats.

També et pot interessar

stats