Les Corts demanen que la negociació sobre el nou model de finançament comence abans que acabe l’any

La cambra trau endavant una iniciativa per a augmentar el pressupost d'Agricultura un 2% i no arriba a cap acord sobre les Diputacions.

Panoràmica del ple del Consell
Panoràmica del ple del Consell

Les Corts Valencianes han aprovat una proposta consensuada pels grups del pacte del Botànic per a demanar el govern d’Espanya que accelere "urgentment, abans de 2019" l’inici de les negociacions sobre nou model de finançament autonòmic. La iniciativa també demana que s'amplie el límit de dèficit, com a mínim, al 0'3 % i que el Senat convoque la comissió perquè el president de la Generalitat, Ximo Puig, comparega per a parlar de finançament.

La proposta ha tirat endavant amb el vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans en la segona i última jornada sobre el debat l’estat de la Comunitat Valenciana. Es basava en un acord de PSPV i Compromís, que han acceptat incloure una acotació temporal, a instàncies de Podem, perquè les negociacions tinguen lloc abans de 2019. Els portaveus de les tres formacions del Botànic han avançat l’acord als corredors de les Corts hores abans de la votació.

Tot i votar en contra, el PP també ha demanat en una iniciativa pròpia la reforma immediata del sistema de finançament, per la qual cosa el socialista José Muñoz ha donat "la benvinguda" als populars "a la lluita" per reivindicació "justa". Per la seua banda, Ciutadans ha lamentat la impossibilitat d’una proposta única de tots els grups en una qüestió "cabdal” que no hauria d’usar-se com arma "electoralista", segons han dit.

En la sessió també s'han aprovat les peticions de Podem d’augmentar el pressupost de la Conselleria d'Agricultura "almenys" un 2%, i la d’establir un pla de dignificació de la funció docent en 2018 que reduïsca les hores lectives del professorat.

Corredor Mediterrani sí, Diputacions no

També han prosperat iniciatives de Ciutadans com les de sol·licitar un calendari de planificació de treballs concrets del Corredor Mediterrani, incrementar els recursos destinats a consolidar l'ocupació autònoma, o potenciar el turisme rural intel·ligent.

Per contra, els grups del Botànic no han arribat a cap acord en la proposta de Podem d’incorporar els pressupostos de les diputacions provincials a la Generalitat, que finalment ha sigut rebutjada. El síndic socialista, Manuel Mata, ha defensat la necessitat d’una reforma constitucional per a aconseguir-ho, en lloc d’emprar la via de l’Estatut.

Una altra de les iniciatives de Podem que queda en l’aire és la proposta d’un impost a les begudes ensucrades per a finançar programes de salut, que s’ha acceptat prorrogar fins al debat de pressupostos.

També s’han rebutjat els projectes de la formació violeta perquè la Generalitat accelere la compra d'habitatges a particulars per tal d’aconseguir lloguers més econòmics i la proposta de moratòria per a repensar projectes de gran intensitat urbanística com Port Mediterrani o el PAI del Grau. A canvi, però, Podem sí ha aconseguit el compromís de la cambra d’acabar amb el model de desenvolupament territorial basat en "megaprojectes especulatius".

El PP ha optat per agrupar totes les propostes per blocs, sense aconseguir el progrés de cap iniciativa. Entre les rebutjades figurava una amb totes les mesures del programa de Govern que ha exposat Isabel Bonig, on considera que l'actual Consell està "esgotat" i solament ofereix "imposició i sectarisme". Des de la bancada de Compromís s’ha afirmat que era una iniciativa "popurri" que no tenia "cap sentit".

També et pot interessar

stats