Les Corts aproven la taxa turística després de set anys de debats i grans discrepàncies en el Botànic

L’impost, de caràcter municipal i voluntari, tindrà un cost d’una forqueta entre cinquanta cèntims i dos euros

Imatge d'una zona de piscina d'un hotel
Imatge d'una zona de piscina d'un hotel / À Punt NTC

La taxa turística s'aprovarà aquest dijous a les Corts set anys després de proposar-se per primera vegada. Aquest impost que cobra per les estades turístiques a la Comunitat Valenciana ha generat forts debats i discrepàncies en el si del govern valencià. Dimecres va ser l'últim debat, amb poques sorpreses: els tres grups del Botànic s'han mostrat segurs que la seua proposta tirarà avant i els de l'oposició han subratllat la seua fèrria oposició.

El 2015 els partits del Botànic (PSPV i Compromís, amb el suport extern de Podem) van considerar per primera vegada la possibilitat d'implantar l’impost. A l'octubre d'aquell any, el Consell va descartar incloure la taxa en els seus pressupostos. 

Cap dels representants de l'executiu que van defensar aquell pressupost segueix en el seu lloc set anys més tard, ni el conseller, ni la secretària autonòmica, ni els directors generals. Sí que segueix en el càrrec el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha mostrat en reiterades ocasions l'oposició a la taxa, impulsada per Compromís i Unides Podem i finalment acceptada pel PSPV en el parlament valencià. Tampoc el president del Consell, Ximo Puig, no s'ha mostrat partidari de la taxa en diverses ocasions, i ha defensat que no és el moment.

La mateixa taxa ha canviat de forma diverses vegades. Al principi es preveia que fora una proposta que s'havia d'aplicar en tot el territori, però ha acabat sent de caràcter municipal i voluntari. Es preveu que tinga un cost d’una forqueta entre cinquanta cèntims i dos euros, segons el tipus d'allotjament, i entrarà en vigor un any després de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Hosbec demana al PSOE que vote en contra 

La patronal hotelera valenciana ha demanat al PSPV-PSOE que vote en contra de la llei perquè, diu, "és un impost que agreuja encara més la pressió fiscal dels valencians i valencianes i que pagaran un 30% dels turistes que procedeixen de la mateixa Comunitat Valenciana".

En un comunicat, Hosbec ha criticat que "és un impost inoportú, que ve a castigar encara més empreses que no han superat encara els efectes de la crisi del covid i que està immersa en una complexa situació econòmica derivada de la inflació i dels increments de costos energètics".

També et pot interessar

stats