Les Corts aproven les lleis de la costa i el voluntariat, però rebutgen reformar la d'expresidents

El PP i Vox tomben una proposició de Compromís per a limitar l'estatut que regula la situació dels caps del Consell quan abandonen el càrrec perquè no puguen formar part del CJC

D'esquerra a dreta: el vicepresident Gan Pampols, la vicepresidenta Camarero i Mazón, este dijous
D'esquerra a dreta: el vicepresident Gan Pampols, la vicepresidenta Camarero i Mazón, este dijous / José Cuéllar (Corts)

El ple de les Corts ha aprovat este dijous la llei de protecció i ordenació de la costa valenciana i la llei del voluntariat, mentre que ha rebutjat tramitar una proposició de llei de Compromís per a canviar la llei que regula l'estatut dels expresidents de la Generalitat per tal que no puguen formar part del Consell Jurídic Consultiu (CJC).

La llei de costes, que regula la gestió integrada del litoral de la Comunitat Valenciana en el marc de les competències assumides per l'Estatut d'Autonomia, ha tirat avant amb el suport del PP i Vox i el vot en contra de l'oposició d'esquerres, el PSPV i Compromís.

Els populars defensen que esta norma compatibilitza els valors naturals de la costa valenciana amb els culturals i econòmics, i a més "lluita per la defensa" dels nuclis costaners de valor etnològic. Vox, soci parlamentari del PP i amb qui ha pactat els pressupostos autonòmics el Consell de Carlos Mazón, assegura que dona més protecció als propietaris enfront dels "partions injustos" i garanteix poder continuar gaudint del litoral. L'esquerra, per contra, entén que és una "contrareforma" que desprotegeix el litoral per a fer negoci i tornar "a la rajolada" dels governs del PP; és "negacionista" del canvi climàtic; "desmantella" tots els avanços en sostenibilitat del Botànic i fa promeses que escapen a la competència autonòmica.

La llei de voluntariat valenciana, d'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat en l'hemicicle. Actualitza una legislació amb més de dos dècades d'existència, introdueix la figura de les accions de solidaritat, i té com a objectiu promoure la participació solidària de la ciutadania en activitats de voluntariat.

El ple de les Corts, a més, ha descartat la proposició de llei de Compromís que demanava canviar la llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat per a eliminar la clàusula que els permet passar al CJC en acabar el mandat i així cobrar 75.000 euros anuals. Compromís havia impulsat esta modificació per a evitar que Mazón s'assegure la "pagueta" o "privilegi" per "no fer res" quan deixe de ser president de la Generalitat. Si es manté en el càrrec fins a juliol, serà de dos anys; però si aguanta tota la legislatura, pujarà a quinze anys.

El PP ha qualificat de "populisme" la proposta i ha defensat que els expresidents tinguen retribucions. Vox ha retret que vullga legislar pensant en una persona concreta, per la qual cosa han votat en contra, mentre que el PSPV s'ha abstingut perquè no es pot fer una modificació "ad hoc" pensant en "el curtterminisme".

Finalment, els vots del PP i Vox han donat llum verda a una iniciativa dels populars, a la qual s'ha afegit una esmena dels voxistes, perquè el Consell inste el govern d'Espanya a prolongar la vida útil de la central nuclear de Cofrents més enllà del tancament previst per al 2030. El PSPV i Compromís hi han votat en contra.

També et pot interessar

stats