Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les Corts aproven la llei d’acompanyament amb discòrdia d’opinions en el Botànic

El PSPV bonifica al 99% l'impost de successions i aprova amb PP i Ciutadans una esmena dels bous al carrer

El PSPV aprova amb PP, Cs i Vox la rebaixa de l'impost de successions / À Punt NTC

Les Corts han aprovat aquest dimarts la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, més coneguda com la llei d'acompanyament, encara que ho ha fet amb discòrdia entre els membres del govern del Botànic per l'impost de successions, les energies renovables i els bous al carrer.

La llei d'acompanyament ha sigut objecte de debat entre els tres socis des del principi. De fet, una cosa poc comuna és que s'aprove posteriorment al pressupost, ja en el si del Consell.

Entre altres, la llei d'acompanyament inclou la reforma de l'impost de successions, que bonifica al 99% aquest impost en la transmissió de totes les empreses familiars i no sols de les que facturen menys de deu milions, com actualment. El PSPV la va aprovar en comissió al costat dels tres grups de l'oposició i amb el vot en contra del Botànic.

José Antonio Rovira, portaveu adjunt del PP, ha explicat que han aprovat les esmenes “perquè pensem que qualsevol rebaixa fiscal és bona”. En el mateix sentit s’ha pronunciat Yaneth Giraldo, diputada de Ciutadans, que ha afirmat que “el Partit Socialista, quan vol, pot buscar el suport de l’oposició per aprovar mesures sensates”. Per contra, els seus socis de govern han acusat el PSPV de “deslleialtat”.

En matèria de renovables, el dia 1 de desembre els tres grups del Botànic van arribar a un acord sobre la creació de l'Agència Valenciana d'Energia, després de les discrepàncies dels socialistes respecte a les funcions, les competències i la seguretat jurídica d'aquest òrgan. Malgrat l'acord, les formacions mantenen encara diferències respecte a la resta d'esmenes sobre energies renovables, on Compromís i UP volen donar més autonomia als ajuntaments i ampliar la protecció del territori.

Malgrat aquesta discrepància, les síndiques dels tres grups, Ana Barceló (PSPV), Papi Robles (Compromís) i Pilar Lima (Unides Podem), han defensat la fortalesa de l'acord del Botànic.

El PSPV vota a favor d’una esmena als bous al carrer

D'altra banda, el PSPV s'ha sumat al PP i Ciutadans per a aprovar una esmena sobre l'assistència en els festejos de bous al carrer, segons la qual “quan el risc assegurat en el festeig siga inferior a l'import de l'assistència, el sistema públic valencià de salut es farà càrrec de l'import no assegurat”. La Generalitat canvia així el criteri establit al setembre. La llei ha tirat avant amb 52 vots a favor. Compromís, Unides Podem i Vox hi han votat en contra.

També s'han validat els decrets llei d'ajudes al sector del transport (que ha eixit per unanimitat) i el d'increment retributiu addicional de l'1%, que ha sigut aprovat amb un únic vot en contra d'un diputat no adscrit.

València