La correcta aplicació del sistema de finançament autonòmic hauria reduït el deute valencià en 10 punts

Els experts conclouen que si no hi ha nou model de finançamemt autonòmic és per un qüestió "política, no tècnica".

Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Ximo Puig, president de la Generalitat i Francisco Pérez, director de l'IVIE
Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Ximo Puig, president de la Generalitat i Francisco Pérez, director de l'IVIE / Generalitat

La correcta aplicació de l'actual model de finançament autonòmic, aprovat en 2009 i la vigència del qual ja ha conclòs, hauria reduït el deute de les comunitats autònomes del règim comú -excepte les del règim foral, que són Navarra i el País Basc- en 84.500 milions d'euros. La interpretació del sistema, encara en vigor, ha beneficiat l'Administració central de l'Estat i ha suposat una pèrdua per a les autonomies d'un 11,8% dels seus ingressos entre 2009 i 2015, l'últim any liquidat. Concretament, la Comunitat Valenciana hauria deixat de rebre 9.766 milions d'euros. Estes són dues de les conclusions que aquest dimecres s'han sentit en el transcurs del seminari Impacte de l'Aplicació del Sistema de Finançament sobre els Recursos de les CCAA que l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ha organitzat a València amb experts de diverses comunitats autònomes

Font: Ministeri d'Hisenda

Això vol dir que les autonomies del règim comú haurien pogut incrementar els seus recursos econòmics totals en este període fins als 803.419 milions d'euros, que els haurien permés reduir el deute en 8,6 punts percentuals, ja que del 25,4% de l'endeutament sobre el PIB en 2015, s'hauria pogut passar al 16,8% del PIB, segons les xifres aportades en el seminari. Encara més, en el cas de la Comunitat Valenciana, la correcta aplicació del model vigent hauria permés reduir en 10 punts el deute de la Generalitat, que en 2017 va ser de 46.187 milions d'euros, el 42,5% del PIB valencià, segons les dades oficials. També s'haurien beneficiat de la reducció del seu deute altres autonomies com ara Extremadura, les Illes Canàries, Castella-la Manxa, Andalusia, Galícia, Castella i Lleó, Astúries i Múrcia.

No hi ha nou model per una qüestió política, no tècnica

Així, si hagueren comptat amb aquests recursos addicionals, algunes d'elles haurien pogut beneficiar-se en els mercats sense haver de recórrer a les línies de crèdit habilitades pel Govern espanyol, com ara el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

L'economista de l'IVIE, Juan Pérez, ha explicat a À Punt que la incorrecta aplicació de l'actual sistema de finançament provoca que la Comunitat Valenciana "reba un 10% menys dels ingressos que la mitjana espanyola i això, amb un model que pretén ser igualitari per a tots, és un problema" per a les valencianes i els valencians. "Les comunitats autònomes s'adonen que hi ha manca de recursos per a fer front a les seues competències, sobretot de prestació de serveis públics essencials, com ho són la sanitat, l'educació i la protecció social", ha advertit Pérez.

Pel que fa al nou model de finançament, no arriba tot i que el president del Govern espanyol Mariano Rajoy es va comprometre a revisar-lo en 2013, quan la Conferència de Presidents Autonòmics. També es va comprometre l'any passat a tindre'n un de nou enllestit abans de finalitzar el 2017. Juan Pérez ha explicat que entre les comunitats "hi ha punts en comú entre les diferents autonomies" que permetrien posar-lo en marxa, però falta consens polític.

José Antonio Pérez, economista i integrant, en representació de la Comunitat Valenciana, del Comité Tècnic d'Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera, considera, en declaracions a À Punt, que el fet que encara no tinguem un nou model de finançament autonòmic és per un problema "polític". En la seua opinió, radica principalment en el fet que "revisar el model suposa indefectiblement aportar més recursos a les comunitats autònomes i això també suposa que el Govern [espanyol] hauria de renunciar a ells, perquè la Comunitat Valenciana necessita un nou repartiment del finançament autonòmic".

Consens des de la lleialtat reivindicativa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha inaugurat el seminari a la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València, ha assegurat que l'autogovern valencià "està llastat per l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana" i que "una idea intel·ligent per a resoldre els problemes territorials [a Espanya] seria tindre un finançament equitatiu". Puig ha advocat, en el seu discurs, per "aconseguir el màxim consens" per a exigir la reforma del sistema des de la "lleialtat reivindicativa", ha afirmat el president.

També et pot interessar

stats