El conveni dels investigadors biomèdics valencians equipara el salari amb el del personal estatutari

La Generalitat, els sindicats i les fundacions d'investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana han signat este dijous aquest acord que pretén "dignificar" la seua situació laboral

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb els signataris del conveni d'investigació / À Punt NTC

La Generalitat, els sindicats i les fundacions d'investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana han signat este dijous el conveni col·lectiu d'este personal, que pretén "dignificar" la seua situació laboral, amb un marc jurídic estable i homogeni, i "fidelitzar" i atraure el talent. La signatura s'ha escenificat al Palau de la Generalitat en un acte amb el cap del Consell, Carlos Mazón; el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i representants de les fundacions i els sindicats.

Es tracta del segon acord aconseguit per este col·lectiu a Espanya, que pretén millorar les condicions dels treballadors de Fisabio, Isabial, Incliva i l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe. Entre les millores més destacades figura l'equiparació salarial amb el personal estatutari, la reducció de jornada, la implementació de nous permisos per conciliació i la negociació de la carrera professional i l'antiguitat.

Precisament la setmana passada, el Consell va convalidar a les Corts l'equiparació de les categories professionals dels investigadors als del personal sanitari de la Comunitat Valenciana en compliment de la llei d'investigació biomèdica.

En la seua intervenció, Mazón ha destacat que s'ha signat la base per a millorar la situació dels investigadors i s'ha compromés a posar "tots els recursos" al seu abast, "tenint en compte que els pressupostos no són infinits" i que la Comunitat Valenciana és l'autonomia pitjor finançada.

Per part seua, el conseller de Sanitat ha afirmat que el conveni era una cosa "anhelada i sorprenentment demorada", que ajudarà a posicionar als investigadors valencians en els millors llocs d'Espanya i Europa.

Els sindicats valoren la "tranquil·litat i estabilitat" que guanyen

Llúcia Martínez, d'Intersindical, ha celebrat que els investigadors com ella veuran dignificada la seua situació i podran "continuar pensant en el bé comú amb sensació de tranquil·litat i estabilitat".

Rosa Atiénzar, de CCOO PV, ha ressaltat que este conveni, promogut pel seu sindicat, ajudarà a un sector que afronta "una precarietat extrema". Ha subratllat que "només és el principi" i ha demanat a la Generalitat un suport econòmic sòlid equiparable al d'altres autonomies referents en investigació.

Per part seua, Eva Planas, d'UGT-PV, ha destacat que es compleix una "reivindicació històrica" i ha instat el Consell a comprometre's a mantindre una inversió sostinguda i a crear ocupació pública en el sector.

Totes les parts han remarcat el paper de la directora general d'Investigació, Mariola Penadés, en l'elaboració del conveni col·lectiu.

Tres mesos per a negociar la carrera professional

El text estableix una regulació explícita de les condicions de seguretat i salut en el treball dels investigadors biomèdics. Normalitza la jornada laboral, els permisos, llicències, excedències i el sistema retributiu amb millores en totes les àrees. També inclou el compromís de negociar un model de reconeixement de l'antiguitat, carrera i desenvolupament professional, la implantació del qual s'estableix en el decret llei, per a tot el personal investigador, en els tres primers mesos de l'entrada en vigor.

Contractació "imminent" de 200 investigadors

Segons les estimacions de la Generalitat, este acord possibilitarà la contractació imminent d'uns 200 investigadors i que les fundacions i instituts d'investigació augmenten la seua massa salarial entre un 11,5% i un 16,5%, invertint 6,2 milions més a l'any en sous del personal.

L'acord, inicialment aprovat el maig del 2023, va experimentar retards a causa de les eleccions autonòmiques del 28M i perquè requeria l'aprovació de la Conselleria de Sanitat i l'emissió d'informes econòmics, la qual cosa va postergar-ne l'enviament a la Conselleria d'Hisenda fins al novembre passat. Aquest últim departament va emetre dos informes desfavorables, que van haver de ser esmenats per a poder avançar cap a la signatura definitiva.

També et pot interessar

stats