Sanitat arriba amb els sindicats a un preacord de conveni del personal investigador

La normativa estableix l'equivalència de les categories professionals dels investigadors respecte a les del personal estatutari del sistema valencià de salut

L'avanç pot obrir noves portes per a la investigació dels desordres genètics
Imatge d'arxiu d'un laboratori / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat ha pactat aquest dimecres amb els sindicats i els representants de les fundacions d'investigació biomèdica el text del preacord del nou conveni col·lectiu, que regularà les categories professionals i les condicions retributives del personal investigador de la Comunitat Valenciana. Aquest marc normatiu s'ha aprovat en la comissió negociadora de les Fundacions Públiques i Instituts d'Investigació Sanitària de la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat la directora general d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, “aquest conveni constitueix un vertader estatut dels professionals de la investigació, en establir un marc jurídic estable, únic i homogeni. A més, contempla una sèrie de mesures pioneres en l'àmbit nacional per a dignificar la professió, eliminar inequitats existents fins ara en el sector i oferir estabilitat al personal investigador”.

D'una banda, la normativa contempla l'establiment de l'equivalència de les categories professionals dels investigadors respecte a les del personal estatutari del sistema valencià de salut, d'acord amb el que exigeix la Llei 14/2007. A més, arreplega la implementació de les condicions laborals i retributives segons les categories professionals. “Es tracta d'una aposta perquè el personal investigador gaudisca de les condicions més equitatives possibles respecte als estatutaris del sistema sanitari, ja que són professionals que interactuen directament o indirectament per a desenvolupar investigació biomèdica translacional, orientada a millorar la qualitat de vida dels pacients” ha indicat Penadés.

D'aquesta manera, el personal investigador líder o sénior comptarà amb les mateixes condicions que un cap de servei o facultatiu grup A del sistema sanitari; l'investigador consolidat s'equipararà a un cap de secció facultatiu A; l'investigador reconegut novell, a un tècnic de salut pública grup A, i el personal investigador predoctoral, a un resident de quart. Així, amb les diferents categories professionals.

Quatre grans centres d'investigació valencians, beneficiats

Ara, el text pactat en el preacord ha de rebre l'aprovació preceptiva de la Conselleria d'Hisenda per a procedir a la firma del conveni col·lectiu. Aquest conveni s'aplicarà a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), l'Institut d'Investigació Sanitària de La Fe (IIS La Fe), l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital Clínic (Incliva) i la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial). L'entrada en vigor es farà efectiva l'endemà de la publicació en el DOGV, i les retribucions econòmiques tindran efecte retroactiu des de l'1 de gener del 2024. Així mateix, estarà vigent fins al 31 de desembre del 2029.

El nou conveni inclou 94 articles i dues disposicions addicionals, que regulen de manera inclusiva la classificació de grups, categories i àrees professionals, així com les condicions de seguretat i salut en el treball. A més, normalitza la jornada laboral, els permisos, llicències, excedències i el sistema retributiu, i implementa millores en cada una de les àrees per a dignificar la professió i facilitar la conciliació de la vida laboral i personal.

D'altra banda, està previst establir un model de reconeixement de l'antiguitat, carrera i desenvolupament professional que s'anirà implementant de manera progressiva.

També et pot interessar

stats