Consell de Ministres extraordinari per a relaxar l'ús de la mascareta i abaixar l'IVA de la llum

A partir del dissabte, la mascareta no serà obligatòria a l'aire lliure si es manté la distància de seguretat

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Fernando Villar (Efe)

La baixada de l'IVA de la llum del 21% al 10% i la relaxació de l’ús de la mascareta centren el Consell de Ministres extraordinari d'aquest dijous.

Pel que fa a la reducció del preu de la llum, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat que aquest dijous s’adoptaran "mesures fiscals excepcionals per a alleujar l'impacte de la pujada de la factura de la llum en consumidors domèstics, pimes i industrials".

En concret, es baixarà l'IVA de l'electricitat del tipus general (21%) al reduït (10%) fins a Cap d'Any per a tots els consumidors amb una potència contractada de fins a 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista estiga per damunt dels 45 euros per mWh.

Quant a la flexibilització de l’ús de la mascareta en exteriors, el consell interterritorial de sanitat va aprovar la nova normativa, que elimina l'obligatorietat de dur-la posada a l’aire lliure. Tot i això, caldrà posar-se-la si no es pot complir amb la distància mínima de seguretat d'1,5 metres. La mascareta, en qualsevol cas, continuarà sent obligatòria en el transport públic o en esdeveniments multitudinaris o on hi haja concentració de gent.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la mascareta també deixarà de ser obligatòria en aquelles residències on el 80% dels usuaris estiguen vacunats. Però si hauran de dur-la tant els treballadors com les visites. A més, serveis com els bombers podran prescindir de la mascareta si un 80% dels treballadors estan vacunats

També et pot interessar

stats