La llum, en el preu més alt en un mes de juny des que hi ha registres

En la primera quinzena s’ha disparat fins els 81,50 euros/MWh, un 81% superior a la mitjana dels últims 5 anys

Imatge d'arxiu de dos bombetes, una encesa i l'altra apagada
Imatge d'arxiu de dos bombetes, una encesa i l'altra apagada / Shutterstock

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista en la primera quinzena de juny s’ha disparat fins els 81,50 euros/megavat hora (MWh), el seu valor més alt en un mes de juny des que hi ha registres.

Segons el grup de consultoria i assessoria energètica ASE, aquest preu és un 81% superior a la mitjana de l'últim lustre en un mes de juny. El preu mitjà de la llum en el mercat majorista per a aquest dimecres és de 94,63 euros/MWh, el tercer més car de la història.

La principal causa de l'escalada de preus és l'increment sense precedents dels preus del gas, segons el grup ASE. A això s'ha sumat una reducció de l'energia nuclear per les parades programades de les centrals de Trillo i Vandellós i la no programada d'Ascó II.

Durant la primera quinzena del mes, el mercat holandés (TTF), de referència a Europa, ha registrat un preu mitjà de 27 euros/MWh, la qual cosa quintuplica (450%) al de fa un any, quan a penes s'havia eixit del confinament per a frenar la pandèmia de coronavirus i cotitzava a 5 euros/MWh. El preu també duplica el de 2019, quan es va situar en 13,4 euros/MWh.

La pressió del gas es manté fins a final de l’estiu

Entre un 50% i un 60% del subministrament de gas europeu prové del nord i s'ha vist reduït pels treballs de manteniment en el gasoducte noruec, que està previst que acaben a la fi de juny. Tot i això, el flux habitual no es recuperarà fins al tercer trimestre.

A més, al juliol comencen les obres dels gasoductes russos Stream i de la península de Iamal, amb el que es reduirà la seua aportació de gas.

El govern espanyol no descarta suspendre impostos sobre la llum 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat la intenció de l'executiu per a analitzar diverses vies per a “donar resposta a l’increment exorbitant del preu de la llum". Sánchez no ha volgut entrar en més detall, però ha remarcat que estan "treballant" en aquest tema.

Una de les propostes consistiria a suspendre alguns impostos, com es va fer el 2018, quan davant una escalada de preus, va suspendre durant sis mesos l'impost a la generació elèctrica del 7% i va desactivar el "cèntim verd" per als combustibles destinats a producció elèctrica.

També et pot interessar

stats