El govern espanyol abaixarà l'IVA de la llum al 10% fins a final d'any

La proposta s'abordarà en el Consell de Ministres extraordinari

Un tècnic revisa un comptador de llum
Un tècnic revisa un comptador de llum / Shutterstock

El govern ha confirmat aquest dijous que aprovarà la baixada de l'IVA de l'electricitat del tipus general (21%) al reduït (10%) fins a Cap d'Any per a tots els consumidors amb una potència contractada de fins a 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista estiga per damunt dels 45 euros per MWh. La proposta s'abordarà en el Consell de Ministres extraordinari previst per al dijous.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per la seua part ha confirmat que el dijous s'aprovaran "mesures fiscals excepcionals per a alleujar l'impacte de la pujada de la factura de la llum en consumidors domèstics, pimes i industrials".

Al respecte, ha detallat que l'IVA serà del 10% d'IVA fins final d'any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 kilowats, sempre que el preu mensual del mercat majorista d'electricitat estiga per damunt de 45 euros megavat hora. Segons Ribera, la mesura afectarà el 95% dels subministraments i a la pràctica totalitat de les famílies.

Pel que fa als consumidors vulnerables severs, es rebaixarà al 10% d'IVA a tots els consumidors vulnerables severs, amb independència del preu de l'electricitat, garantint aquesta cobertura a més de 612.000 consumidors.

Així mateix, Ribera ha dit que se suspendrà el 7% de l'impost a la generació durant el tercer trimestre. La ministra ha estimat l'impacte mitjà d'aquestes rebaixes en 6 euros al mes, uns 72,7 euros a l'any amb les condicions actuals.

Aquest mes de juny la llum ha arribat al seu preu més alt des que hi ha registres. En la primera quinzena s’ha disparat fins als 81,50 euros/kWh, un 81% superior a la mitjana dels últims cinc anys. La principal causa ha sigut l'increment sense precedents dels preus del gas, al qual s'ha sumat una reducció de l'energia nuclear. I segons ha explicat Facua aquest dilluns, si s'extrapolen a un mes els preus aplicats de l'1 al 21 de juny, el rebut arribaria als 88,76 euros, un 46,5% més que fa un any

També et pot interessar

stats