El Consell de Ministres aprova el conveni del transvasament Xúquer-Vinalopó

La delegada del govern, Pilar Bernabé, destaca que es tracta d'un document "històric que permetrà garantir un subministrament mínim de 278 hectòmetres cúbics per al reg a la província d'Alacant"

CHX
CHX / L'assut de la Marquesa a Cullera, a la Ribera Baixa
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de setembre 2023 - 16:31 Actualitzat: 25 de setembre 2023 - 17:14

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el conveni del transvasament Xúquer-Vinalopó, segons ha anunciat la delegada del govern, Pilar Bernabé, que ha destacat que es tracta d'un document "històric que permetrà garantir un subministrament mínim de 278 hectòmetres cúbics per al reg a la província d'Alacant durant els pròxims deu anys". La mesura era molt esperada pels llauradors de les comarques del Vinalopó i l’Alacantí.

"L'acord, fruit de dos anys de negociacions, permetrà fixar en 0,24 cèntims el preu de l'aigua, atenent així una de les principals reivindicacions dels regants", ha subratllat Bernabé en un comunicat. A parer seu, aquest conveni és "una fita en la història dels transvasaments de la nostra Comunitat, per fi podem dir que garantim durant 10 anys 278 hectòmetres cúbics a 24 cèntims". Per a Bernabé, "no es tracta d'una qüestió menor",, ja que el preu de l'aigua era inicialment "molt més elevat".

La delegada ha afirmat que aquest acord "ha sigut possible gràcies a l'intens treball i a l'elevada inversió del govern, que superarà, quan es completen les inversions pendents, els 400 milions d'euros". L'actuació beneficiarà uns 22.000 agricultors repartits en 16 comunitats de regants, amb un total de 20.000 hectàrees distribuïdes en els termes municipals de Villena, Salines, Monòver, la Romana, Asp, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares i Elx.

Tot i això, encara falta la signatura de les tres parts implicades: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Aquamed i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó-Alacantí. Un últim tràmit que haurà de completar-se d’ací a 15 o 20 dies i a partir del qual entrarà definitivament en vigor la nova mesura.

El protocol ha sigut dissenyat per a protegir els aqüífers i permetre que puguen recarregar-se, ja que amb l’arribada d’aigües superficials els regants ja no hauran de fer-ne ús.

En tot cas, la mesura desperta inquietud entre plataformes ecologistes com Xúquer Viu, que ja van mostrar preocupació amb l’anunci del transvasament al mes de gener en considerar-lo “una amenaça per al futur del Xúquer”. Acusaven la Generalitat d'haver “cedit” als interessos de la Manxa oriental i el Vinalopó, uns aqüífers que han patit “durant dècades una sobreexplotació amb extraccions abusives”.

Diàleg impulsat per l'expresident Puig

La portaveu adjunta del PSPV-PSOE a les Corts, María José Salvador, ha celebrat la "fita" de l'aprovació del conveni del transvasament del Xúquer al Vinalopó i l'ha atribuïda al "diàleg impulsat" per l'expresident de la Generalitat Ximo Puig (PSPV).

També et pot interessar

stats