El Consell inicia les celebracions del 40 aniversari de l'Estatut amb l’absència de l’oposició

Un acte institucional al Palau de les Comunicacions de València és el punt de partida de la commemoració

Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo en l'acte de commemoració del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia
Ximo Puig i Rosa Pérez Garijo en l'acte de commemoració del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia / Kai Forsterling (Efe)

La Comunitat Valenciana recorda aquesta setmana que el 1982 va tornar a tindre, per primera vegada des de l'abolició dels Furs de València, capacitat d'autogovern. Quaranta anys es compleixen, per tant, de "la norma institucional bàsica de tots els valencians i valencianes", en paraules del Consell. Un aniversari que la Generalitat celebra a partir d'aquest dimecres en un acte institucional al Palau de les Comunicacions en el qual participaran, entre altres, l'expresident de la Generalitat, Joan Lerma. Un acte, en tot cas, del qual s'han anat desmarcant al llarg de la setmana tant el PP, principal partit de l'oposició política a la Comunitat Valenciana, com Ciutadans i Vox.

L'argument de l'oposició és que el lema triat per a la campanya institucional, "Quaranta anys fent país" pretén dividir els valencians, entre altres arguments. El Consell, mentrestant, ha lamentat una absència que qualifica d'electoralista.

"Lamente que siga aquesta l'actitud, no sé exactament per què no hi volen assistir, probablement per la memòria o desmemòria del que han sigut aquests vint anys dels seus governs, però nosaltres plantegem aquest aniversari des de la unitat i la cohesió", ha subratllat aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig. El president ha afegit que l'autogovern ha sigut "una victòria i un èxit dels valencians", en un període en què la Comunitat Valenciana ha avançat "extraordinàriament", i ha afegit que li agradaria que això ho compartiren tots els ciutadans. I ha defés que cal "intentar superar el partidisme i no estar sempre pensant en les eleccions, sinó intentar pensar en els ciutadans".

També s'ha pronunciat sobre aquest boicot la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha lamentat la postura del PP i que "novament" pose els seus interessos electoralistes per damunt dels valencians. Pérez ha lamentat la "valencianofòbia" del PP i la pluralitat del poble valencià.

Una proposta de descentralització

El Consell ha concretat aquesta setmana una proposta de descentralització que ha enunciat en diverses ocasions durant els últims anys. El president Puig, de fet, va detallar dilluns una proposta que portaria a València Ports de l'Estat, per a mencionar com afectaria la Comunitat Valenciana.

La proposta, en tot cas, no sembla ser considerada des del govern espanyol. Aquest dimarts, la ministra de Política Territorial i portaveu del govern, Isabel Rodríguez, ha situat la proposta de descentralització del president valencià en un "context acadèmic" i ha apuntat que la descentralització es realitzarà amb organismes que no afecten l'estructura de l'Estat.

També et pot interessar

stats