El Congrés i el Senat han presentat el seu primer pla d’igualtat
El document preveu el teletreball, afavorir el llenguatge inclusiu, el lideratge femení i la formació amb perspectiva de gènere.
El Congrés i el Senat han presentat hui el primer pla d’igualtat de les Corts Generals que inclou mesures contra l’assetjament sexual i laboral, favorables a la conciliació, la potenciació del denominat lideratge femení i la utilització del llenguatge inclusiu, entre d’altres.
El document s’ha acordat amb els representants dels treballadors i treballadores, i l’ha redactat una comissió paritària de les dues cambres, a partir del diagnòstic que va fer l’empresa Concilia2 en el 2018, i hui ha rebut el vistiplau de les meses de les dues cambres.
Així i tot, el vicepresident quart del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, de Vox, s’ha oposat al pla per considerar-lo un “missatge nociu” de les institucions a l’opinió pública perquè dona a entendre que no hi ha igualtat entre homes i dones al parlament, i no és així.
El pla, que recull la creació d’una comissió de seguiment que vetle per l’aplicació i compliment de totes aquestes mesures, començarà a aplicar-se de manera immediata, però podrà revisar-se quan s’estime convenient.
A més, caldrà desenvolupar protocols d’actuació, per exemple, per a la investigació de denúncies en casos d’assetjament sexual, laboral o de violència de gènere.
El pla vol, entre altres coses, potenciar el denominat lideratge femení per a impulsar que continue augmentant la presència de dones en la vida parlamentària.
També incorpora la utilització d’un llenguatge inclusiu i la incorporació de la perspectiva de gènere en els plans de formació.
A més, hauran d’introduir clàusules d’igualtat entre les clàusules socials que han de complir les empreses que opten a ser contractades per les Corts Generals.
Acaba el termini per a les grans empreses
Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones del 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estado (BOE) un decret llei que va modificar la llei d’igualtat aprovada al 2007 per a complir alguns dels punts acordats pel Congrés en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
Si abans només eren les empreses de més de 250 empleats les que havien de tindre de manera obligatòria el pla d’igualtat, ara aquest deure s’amplia a qualsevol negoci.
El text reformat, a més, hi imposa un termini de compliment: a les més xicotetes, de 50 a 100 empleats, se’ls dona tres anys per a elaborar-lo; a les que tenen entre 100 i 150, dos anys; i a les de més de 150, un any. El termini d’aquestes últimes, per tant, es compleix precisament el pròxim 8 de març.