El Congrés insta el govern espanyol que les televisions autonòmiques puguen veure's en tot Espanya

La iniciativa, presentada per Compromís, ha rebut els vots en contra de PP, Vox i Ciutadans

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, després d'intervindre en una sessió plenària
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en una sessió plenària / Efe

El ple del Congrés ha aprovat una iniciativa presentada per Compromís perquè el govern espanyol faça efectiva la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques de l'Estat i reta comptes "en un màxim de sis mesos des de la presa en consideració d'aquest acord".

La iniciativa, que s'ha sigut pactat amb Unides Podem i el PSOE, ha tirat endavant amb 182 vots a favor, 153 vots en contra del PP, Vox i Ciutadans i 15 abstencions d'ERC. 

En la defensa de la iniciativa, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha argumentat que dels 50 canals de televisió que rep a la Comunitat Valenciana, només dos parlen íntegrament en valencià. "El meu net veu pràcticament tots els dibuixos animats en castellà", ha subratllat Baldoví, per a després demanar a l’executiu espanyol que "prenga les mesures necessàries" perquè siga possible la reciprocitat de totes les cadenes.

 "Visc en una comunitat autònoma amb cinc comunitats limítrofes, Múrcia, Castella-la Manxa, Aragó, Catalunya i, per la mar, les Illes Balears. Però vull tindre la possibilitat de veure les televisions andalusa, canària, gallega o basca", ha destacat.

D'altra banda, Baldoví ha apuntat que la iniciativa té "altres consideracions útils" perquè permetria a la població conéixer la realitat d'altres territoris veïns i conéixer altres llengües. 

ERC demana la reciprocitat del mateix domini lingüístic

En el torn de presentació d'esmenes, la diputada d'ERC Marta Rosique ha afirmat que en llegir el text s'ha "sorprés" perquè esperava que demanara la reciprocitat dels mitjans de comunicació audiovisual del mateix domini lingüístic, en concret el català, perquè “un dels reptes per a aconseguir la pervivència del català és el seu ús en l'àmbit privat". Rosique ha recalcat que és important la coordinació entre comunitat per a impedir que la llei audiovisual estatal “pose obstacles” a la llengua catalana en el sector audiovisual. 

Pel que fa al PSOE, la diputada Tamara Raya s'ha preguntat "qui no pot estar d'acord" amb la iniciativa, però ha recordat que el marc jurídic actual només permet dur a terme l'emissió del servei públic audiovisual per ones hertzianes d'una comunitat o ciutat autònoma amb una altra i limítrofa. "Ara bé, aquesta garantia de reciprocitat també exigeix que es respecten la planificació de l'espectre radioelèctric i s'eviten les interferències tècniques a altres prestadors", ha recordat.

El PP, Ciutadans i Vox hi neguen el suport

El diputat de Vox Manuel Mariscal ha criticat que “l’únic objectiu” de Compromís i dels partits que hi voten a favor és “continuar regant de diners públics" les televisions autonòmiques. Unes televisions, ha dit, que generen divisió entre els espanyols.

Per part del Partit Popular, Macarena Montesinos ha insistit en la idea que la normativa estatal ja permet la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques autonòmiques en el conjunt de l'Estat. "Només té un objectiu per a Compromís i és l'expansió colonialista”, ha emfatitzat.

També et pot interessar

stats