El Congrés debat el decret de la ‘nova normalitat’ amb la incògnita sobre el posicionament del PP

La norma, que s’aprovarà amb el suport de Ciutadans i del PNB, estableix algunes restriccions des que acabà l’estat d’alarma.

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, passa davant el president Pedro Sánchez després de la seua intervenció en la primera sessió de control a l'executiu en el Congrés després de la fi de l'estat d'alarma
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, passa davant el president Pedro Sánchez després de la seua intervenció en la primera sessió de control a l'executiu en el Congrés després de la fi de l'estat d'alarma / Efe.

El decret que regularà la nova normalitat tirarà avant aquest dijous amb el suport majoritari del Congrés gràcies als vots a favor dels socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, i als dels partits aliats en les successives pròrrogues de l'estat d'alarma, especialment Ciutadans i el Partit Nacionalista Basc (PNB). Encara està enlaire, però, el posicionament del PP en el debat. Tot apunta que s'inclinaran per a votar a favor, tal com va insinuar, el líder Pablo Casado, tant en la jornada de dimarts com dimecres.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, és l'encarregat de defensar davant de l’hemicicle el Decret llei 21/2020, que estableix algunes restriccions des que acabà l’estat d’alarma. La norma, ja en vigor, encara que ha de superar la tramitació parlamentària, es divideix en mesures de prevenció i higiene, mesures en matèria de medicaments i productes sanitaris, i actuacions per a garantir la ràpida resposta del sistema sanitari en cas de rebrot.

L'ús obligatori de màscares en espais tancats i en espais oberts si no es pot mantindre la distància de seguretat d’1,5 metres, el desplegament de plans de contingència davant possibles rebrots, un àmbit de competències principalment autonòmic o el reforç de l'atenció primària són alguns dels aspectes més destacats del decret.

Més enllà de la incògnita sobre el sentit de vot del PP, la majoria parlamentària que convalidarà el decret està pràcticament assegurada, ja que el suport de Ciutadans i del PNB col·loquen la quantitat de vots positius en 171. Els 52 diputats de Vox s'han decantat pel no, igual que Esquerra republicana de Catalunya. Encara que els populars decidiren finalment votar-hi en contra, només un canvi de plans d'última hora en algun dels grups que ja s'han pronunciat pel sí faria malbé la convalidació.

El decret, quasi amb tota seguretat, es tramitarà com a projecte de llei a la cambra perquè els grups estudien possibles canvis en la redacció. Mentrestant, s’aplicarà la norma tal com va eixir del Consell de Ministres.

També et pot interessar

stats