El Congrés convalida la pròrroga de la baixada de l'IVA i els nous permisos de cures

El text ha sigut aprovat per 53 vots a favor, 11 abstencions i cap vot en contra

Diputació Permanent convalida decret anticrisi
La Diputació Permanent del Congrés, reunida aquest dimecres / Jesús Hellín (Europa Press)

La Diputació Permanent del Congrés ha convalidat aquest dimecres el seté paquet de mesures per a afrontar la crisi derivada de la guerra a Ucraïna, on s'inclou des de la pròrroga de l'eliminació de l'IVA per a aliments bàsics fins als nous permisos de cures.

El decret ha tirat avant amb el suport de la immensa majoria de la cambra (53 vots a favor, 11 abstencions i cap vot en contra), tot i que el debat s'ha desenvolupat entre fortes crítiques al govern en funcions per fer servir un decret llei amb mesures socials difícils de rebutjar per a modificar lleis i transposar directives.

En la defensa del text aprovat, el ministre de Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha apuntat que aquestes mesures són "necessàries i positives per al nostre país", ja que abasten no sols les conseqüències econòmiques del conflicte bèl·lic a Ucraïna, sinó també el compliment d'obligacions comunitàries i modificacions per a assegurar l'"eficàcia" de la política econòmica.

Dures crítiques al decret des de l'oposició, tot i donar-hi suport

El diputat del PP Jaime d'Olano ha considerat "un disbarat" l'extensió del text, de més de 200 pàgines, que obliga a donar-hi suport "en bloc" —com efectivament ha fet el seu partit— perquè inclou mesures necessàries, tot i que no permet estudiar detalladament les matèries; "un menyspreu" als diputats, a parer seu.

També el diputat de Vox José María Figaredo ha qualificat d'"inacceptable" la inclusió en el decret de mesures no urgents amb un "esquer" perquè se secunden, mentre que en la seua última intervenció, la líder de Ciutadans Inés Arrimadas ha criticat que el govern faça servir el decret "per als seus propis interessos".

Des del PNB, Mikel Legarda ha compartit la necessitat de prorrogar l'"escut social", encara que ha carregat amb duresa contra l'executiu per utilitzar "assumptes ganxo d'alt interés social" per a forçar l'aprovació d'"altres continguts" que haurien de figurar en lleis independents.

Els partits que conformen el govern de coalició han defensat el decret: la diputada del PSOE Montse Mínguez ha destacat que la norma inclou mesures anticrisi "que han demostrat que funcionen", mentre que des d'Unides Podem, Pablo Echenique s'ha acomiadat del seu escó a la cambra remarcant els nous permisos de cures.

També n'han manifestat el seu suport Compromís, perquè prorroga l'escut social; el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), perquè persisteix la inflació i Coalició Canària, perquè inclou mesures per a l'illa de la Palma.

Pròrroga de la baixada de l'IVA i nous permisos

El decret aprovat en Consell de Ministres el passat 27 de juny inclou la pròrroga de diverses mesures, com la bonificació del transport públic, l'eliminació de l'IVA per als aliments bàsics o de les ajudes al gasoil per a transportistes professionals, agricultors i ramaders.

També els nous permisos previstos per a la llei de famílies: permís de cinc dies retribuïts a l'any per a la cura de familiars i convivents, permís de quatre dies per "causa de força major" i permís parental de huit setmanes fins que el menor complisca huit anys.

Altres mesures incloses són la pròrroga de les ajudes per a l'illa de la Palma, la limitació del preu de la bombona de butà, una nova línia ICO perquè els joves menors de 35 anys paguen l'entrada del seu primer habitatge o dues noves deduccions en l'IRPF per a la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació de sistemes de recàrrega de bateries.

També et pot interessar

stats