El Congrés avala prorrogar l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril

La proposta del govern espanyol aconsegueix una majoria absoluta no exempta de crítiques a la gestió de la Covid-19.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensa l'extensió de l'estat d'alarma davant un hemicicle buit a causa de la Covid-19
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensa l'extensió de l'estat d'alarma davant un hemicicle buit a causa de la Covid-19 / À Punt NTC

El Congrés ha avalat aquest dijous la proposta del Consell de Ministres de prorrogar l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril que ha defés el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha sigut en una llarga sessió que ha acabat entrada la matinada, vora les dues.

La proposta de l’executiu ha obtingut la majoria absoluta dels vots dels diputats, que han avalat prolongar durant quinze dies més aquesta situació excepcional a causa de l'emergència sanitària provocada per l'extensió del coronavirus.

Ha sigut una sessió excepcional, marcada pel recurs del vot telemàtic, ja que a l'hemicicle només han acudit presencialment vora 40 diputats i poc menys de deu ministres del gabinet de Sánchez per a evitar possibles contagis. Cap grup parlamentari hi ha votat en contra i només les formacions nacionalistes (Esquerra Republicana, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG) s'hi han abstingut. En total, la proposta ha rebut 321 suports i 28 abstencions.

Sánchez demana “guanyar temps” contra la Covid-19

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat la pròrroga de l'estat d'alarma “per a guanyar temps”. “Estic convençut que l'única solució contra el virus és l'aïllament social”, ha explicat el cap de l'executiu, que ha apel·lat a la unitat i a la lleialtat dels grups polítics en temps excepcionals per a demanar-los el suport.

“Actuem amb el temps que ens entreguen els ciutadans i amb unitat. Amb el temps que precisem i amb lleialtat. Compte amb això, senyories”, ha interpel·lat Sánchez dirigint-se a una bancada buida, amb poc més de 40 dels 350 diputats perquè la majoria seguien la sessió per videoconferència en aplicació de les mesures de prevenció. Sánchez també ha anunciat la voluntat de convertir la comissió de sanitat del Congrés en un comité de seguiment de la crisi que reba informació diària dels avanços contra la pandèmia.

El president del govern espanyol ha obtingut el suport de la bancada conservadora, però a canvi de dures crítiques per part del PP i l'extrema dreta de Vox. El PP ha assegurat el suport a la pròrroga “per sentit d'estat”, “per lleialtat constitucional” i per “no tindre més remei”, segons ha explicat Pablo Casado, que ha posat en dubte la gestió del govern espanyol . Així mateix, ha acusat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, d'aprofitar la crisi sanitària per a seguir avançant en la seua “agenda republicana i antisistema”.

Vox reclama la dimissió de Simón

Pujant un poc més el nivell de crítica, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el govern de faltar a la veritat, una vegada més al voltant de la manifestació del 8M, perquè assegura que, hores abans, ja disposaven d'informació quant al fet que l'epidèmia estava fora de control. “Ens han mentit, han ocultat informació als espanyols”, ha retret Abascal a Pedro Sánchez, a qui ha demanat la dimissió del coordinador d'Emergències, Fernando Simón.

El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha retret a la bancada conservadora les crítiques al govern sense aportar solucions. Així mateix, ha compartit la preocupació amb la situació actual de l'epidèmia. “Les dades actuals no són bones. La corba encara s'està accelerant”, ha lamentat, per a confirmar que, amb les dades actuals, “no veiem el pic de l'epidèmia”. Echenique també ha assegurat el suport d'Unides Podem al govern en cas que decidisca augmentar les restriccions a la mobilitat.

Ciutadans també ha mostrat el seu vot favorable, però ha insistit en la necessitat urgent de garantir material sanitari i invertir en les UCI. En aquest sentit, Maria Muñoz ha anunciat algunes propostes de modificació de l’estat d’alarma per a garantir l’abastiment sanitari.

Grups com ara els d’ERC, Més País, Compromís, el BNG i EH Bildu han demanat directament que el govern suspenga ordenadament l'activitat econòmica no essencial. “O parem el país o ens quedem sense país”, ha reclamat el líder d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, el grup del qual ha decidit abstindre's en la votació a l'espera de mesures més dràstiques i pel patriotisme espanyol que, al seu parer, acompanya algunes de les decisions i manifestacions públiques.

Per part de Més País, Íñigo Errejón ha demanat un “confinament més dur perquè siga més curt” i mesures per a pal·liar-ne els efectes en la classe treballadora i les famílies més humils. En una línia semblant, el portaveu de Més Compromís ha demanat més ajudes a les persones, com ara exempcions de lloguer o una renda bàsica, a més de recordar l'impacte de les retallades dels governs del Partit Popular en la sanitat pública. “La vida de les persones val més que els beneficis del capital”, ha insistit la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua. També el grup basc s'ha abstingut perquè entén que “no s'han pres totes les mesures que caldria”, en referència a la parada total de l'activitat econòmica que no siga considerada servei essencial.

També et pot interessar

stats