El Congrés aprova sense vots en contra la llei que facilita la creació de societats

La patronal de pimes de Catalunya la considera una de les normes més importants per a l’economia de les aprovades últimament 

Una imatge general del Congrés, aquest dijous
Una imatge d'arxiu del Congrés / À Punt NTC

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous de manera definitiva i sense vots en contra la llei crea i creix, que pretén simplificar els tràmits per a crear societats i vigilar els terminis de pagament a proveïdors.

Amb 340 vots a favor, cap en contra i sis abstencions, la cambra baixa ha avalat la major part dels canvis introduïts pel Senat, proposats per diversos grups i de caràcter tècnic, que van ser aprovats en la cambra alta sense oposició.

La llei introdueix elements com la reducció del mínim de capital social exigit —de 3.000 euros a 1 euro—, no donar subvencions a les firmes moroses i la creació d'un observatori de la morositat que vigilarà els terminis de pagament. No obstant això, finalment no inclourà un règim sancionador per a les empreses que incomplisquen els terminis legals de pagament, com havien exigit diversos grups.

La diputada socialista María Tamara Raya ha mostrat la seua confiança que la norma permetrà crear "un teixit productiu més dinàmic, més eficaç i més fort"; mentre que el diputat d'Unides Podem Roberto Uriarte ha celebrat que "desburocratitza la creació i creixement d'empresa i crea instruments que els permeten sobreviure".

El diputat del PP Miguel Ángel Castelló ha mostrat el seu suport a la llei, "malgrat la sensació d'oportunitat perduda" per a fer créixer la grandària mitjana de les empreses espanyoles i reduir la mortalitat.

Des d'ERC, el diputat Joan Capdevila ha celebrat que la nova i "bona" norma ajudarà a combatre la morositat, encara que ha lamentat "que de nou els grans partits del bipartidisme hagen fet pinça per a evitar l'aprovació d'un règim sancionador".

"Continua sent insuficient", ha criticat la diputada de Ciutadans María Muñoz, que, encara que ha assegurat compartir l'esperit de la llei, ha lamentat que no podrà complir el seu objectiu, sobretot perquè "el creixement de les empreses només apareix en el títol".

Només Vox ha pujat a la tribuna per a criticar, en paraules de la seua diputada Inés Cañizares, que la llei és només màrqueting i no resol els problemes de les empreses a l'hora d'enfrontar-se a la burocràcia i les barreres administratives.

Al final de la sessió, el president de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), Antoni Cañete, ha considerat que aquesta és "una de les lleis més importants que s'han aprovat últimament per a l'economia i per a la situació que estem vivint". Aquesta norma, ha dit, obligarà que "tot aquell que tinga diners públics complisca la llei de morositat. Salvarà moltes empreses i llocs de treball". No obstant això, ha lamentat que queden fora del marc d'actuació de la norma les transaccions comercials en l'àmbit privat, perquè seria necessari aprovar un règim sancionador.

També et pot interessar

stats