El Congrés acorda elevar a 600 euros la pensió mínima d’orfandat en cas de violència masclista

El PP i Units Podem s’han abstingut en la votació per considerar que la norma crea orfes de primera i de segona.

El Congrés acorda elevar a 600 euros la pensió mínima d’orfandat en cas de violència masclista
El Congrés acorda elevar a 600 euros la pensió mínima d’orfandat en cas de violència masclista

El Congrés ha fer el primer pas per a elevar la pensió d'orfandat dels fills i filles que són víctimes de violència masclista. El nou text no compta amb el consens unànime dels grups, ja que tant el PP com Units Podem s'han abstingut en la votació en considerar que la norma crea orfes de primera i de segona, tant per les circumstàncies que provoca aquesta situació, com per la quantia que reben.

Aquest dimarts s'ha votat l'informe per a millorar la pensió d'orfandat per violència masclista que, després de l’aprovació passarà a la comissió d'ocupació. En el text aprovat, es modifiquen les pensions, que passen de ser contributives a no contributives, és a dir, que ja no depenen que la mare assassinada haja cotitzat a la Seguretat Social, de manera que el seu finançament arribarà a través dels pressupostos. A més, les quanties s'eleven, ja que s'aplicarà el 70% de la base reguladora, la mateixa que als orfes absoluts.

No obstant això, la quantia que reben els orfes no serà la mateixa ja que sí que es tindrà en compte la cotització de la víctima. Així, es garanteix que aquells menors la mare dels quals no havia cotitzat tinga una pensió mínima gràcies a una nova prestació dissenyada per a fixar la quantia amb paràmetres de Seguretat Social, aplicant el 70% de la base reguladora. D’aquesta manera, els xiquets i xiquetes passaran de cobrar d’uns 140 euros a 600 euros.

Aquests 600 euros és “el mínim” que pot rebre un orfe de la violència de gènere, segons ha explicat la portaveu socialista d'Igualtat, Ángeles Álvarez. Mentre, la pensió d'aquells la mare dels quals sí que era cotitzadora a la Seguretat Social sí que dependrà del sou d'aquesta. En aquest cas, l’executiu espanyol ha calculat que la mitjana estarà al voltant dels 800 euros.

Aquest plantejament no ha convençut ni Units Podem ni el PP, que han assegurat que aquest text crea orfes de primera i de segona. En el cas dels populars, perquè exclou part del col·lectiu d'orfes, concretament aquells que són orfes absoluts però no com a conseqüència de la violència masclista. D’altra banda, el partit morat creu que tots haurien de ser considerats iguals i, per tant, rebre la mateixa quantitat.

També et pot interessar

stats