Plataforma per la Llengua convoca una protesta a Borriana contra "la censura i la valencianofòbia"

L'acte es convoca en resposta a la decisió de l'Ajuntament de cancel·lar la subscripció de diverses publicacions en valencià

Roda de premsa organitzada per la APPEC en el Col·legi de Periodistes de Barcelona.
Roda de premsa organitzada per la APPEC en el Col·legi de Periodistes de Barcelona / EUROPA PRESS

L'organització Plataforma per la Llengua ha fet una crida a la ciutadania per a mostrar aquest dilluns a Borriana (Plana Baixa) el rebuig a la decisió del govern local, a través del regidor de Cultura, Jesús Albiol, de Vox, de cancel·lar la subscripció a diverses revistes en valencià, concretament, les publicacions valencianes i catalanes CamacucCavall FortEl TempsEnderrock i Llengua Nacional

"Es tracta d'un atac a la llengua i, tot i que això no el fa menys greu, no és el primer atac” ha dit el president de l'entitat, Òscar Escuder, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Amb ell han estat els editors de quatre de les revistes afectades: Mònica Estruch, de Cavall Fort; Eliseu Climent, d'El Temps; Màriam Serrà, de Llengua Nacional, i Lluís Gendrau, d'Enderrock, juntament amb Germà Capdevila, president de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català i Xavier Antich, president de la Federació Llull (que aglutina Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià).

Plataforma per la Llengua recorda que Vox ja va demanar la cancel·lació de la subscripció a aquestes revistes el passat 9 de gener, per considerar-les "propaganda catalanista". L'entitat també es proposa trobar espais de Borriana on poder i oferir gratuïtament la lectura d'aquestes revistes, i donarà suport a l'estratègia de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català, que hi respondrà per una triple via: la judicial, la institucional i la de la mobilització ciutadana.

A la concentració també s'han sumat Escola Valenciana i el Sindicat de treballadors i treballadores de l'ensenyament del País Valencià, que acudiran en representació de la Federació d'organitzacions de la llengua catalana.

L'Ajuntament de Cabanes se subscriurà a les publicacions

D'altra banda, David Casanova, alcalde de Cabanes (Plana Alta), ha anunciat que el consistori que presideix se subscriurà a les revistes afectades, que estaran disponibles per a la ciutadania a la biblioteca municipal.

Segons l'alcalde, aquest gest respon als "atacs a la llibertat d'expressió i la censura a revistes musicals i infantils pel simple fet d'estar escrites en la nostra llengua" i al “retrocés que suposa el fet que el PP i Vox es neguen a reconéixer i promocionar el valencià entre la ciutadania”. Casanovas afig que el seu equip de govern “continuarà apostant per la pluralitat, la igualtat i la defensa dels drets de tota la ciutadania en tots els àmbits, i especialment el de la cultura”.

També et pot interessar

stats