Les comunitats autònomes reclamen major coordinació amb el Govern d'Espanya davant de la crisi migratòria

Mónica Oltra qüestiona que només sis autonomies absorbisquen exclusivament la migració i demana solidaritat.

La ministra Magdalena Álvarez presideix la Conferència Sectorial de Política Migratòria
La ministra Magdalena Álvarez presideix la Conferència Sectorial de Política Migratòria

Un grapat de bones paraules i bones intencions, poques concrecions i cap solució: aquest és el resum que fa la majoria dels responsables autonòmics que han intervingut en la reunió de la conferència sectorial de política migratòria, feta aquest dilluns a Madrid i presidida per la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio. 

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que assistia en representació del Govern valencià, ha qüestionat moments abans que solament sis comunitats "en exclusiva" estiguen absorbint el fenomen migratori, mentre que les altres queden al marge, i per això ha demanat que "totes ajuden de forma solidària".

Un argument molt repetit pels dirigents de les comunitats autònomes és que cal instaurar una assignació pressupostària per a poder atendre tant els menors que viatgen sense acompanyament com els adults.  

En eixir de la trobada,Oltra ha reivindicat una major coordinació de les autonomies amb el Govern d'Espanya i les ONG a través de les quals actua per tal de poder donar determinats serveis públics que corresponen a les comunitats, com ara sanitat, educació o inserció laboral. "Cal treballar per a aconseguir una coordinació a tres bandes que havia sigut impossible amb l'executiu anterior", ha afirmat en declaracions a À Punt Mèdia

Davant de l'absència de conclusions de la trobada, la vicepresidenta de la Generalitat s'ha mostrat optimista i confia que, abans que acabe l'any, les autonomies ja tinguen "propostes en ferm". De fet, està previst que l'organisme es tornarà a reunir el 5 de setembre per a buscar solucions davant de la crisi migratòria, una cita en què Oltra espera que es puguen concretar les corresponsabilitats dels territoris. 

A més de reivindicar la necessitat que les autonomies reben més recursos per a fer front a la situació, la vicepresidenta ha destacat l'especial situació del migrants menors d'edat, i ha indicat que l'arribada de xiquets i adolescents a la Comunitat Valenciana s'ha incrementat un 368% en l'últim any. Si prenem el període comprés entre gener i maig del 2018, la xifra s'ha multiplicat per 11 pel que fa al 2017. Per això, segons Oltra, el fenomen de la immigració és també "una oportunitat" perquè contribueix a incorporar població jove en algunes comarques.

Situació d'emergència a Andalusia

Després d'un cap de setmana en què s'ha viscut una situació d'emergència a la costa andalusa a causa de l'arribada de centenars de migrants procedents del nord d'Àfrica, la Conferència Sectorial de Política Migratòria analitzarà la situació migratòria a Espanya i les línies d'actuació en matèria de política d'immigració. L'organisme de coordinació entre el govern central i les comunitats autònomes no es reunia des de 2015. 

Justament, Salvament Marítim ha rescatat una altra pastera en aigües d'Alacant, que ha sigut remolcada fins al port de Benidorm. A bord de l'embarcació viatjaven 7 homes que es troben en bon estat de salut. 

Aquestes persones se sumen als més de 600 immigrants que han arribat a la Península durant aquest cap de setmana; 23.000 si es fa el còmput des del principi de l'any.

També et pot interessar

stats