La Comunitat Valenciana es queda sense l'Agència Espacial i la d'Intel·ligència Artificial

El govern espanyol tria Sevilla i la Corunya abans que Elx i Alacant per a acollir els dos nous organismes

Les ministres de Transports, Política Territorial i Indústria, aquest dilluns
Les ministres de Transports, Política Territorial i Indústria, aquest dilluns / Juan Carlos Hidalgo
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de desembre 2022 - 14:13 Actualitzat: 05 de desembre 2022 - 19:43

La Comunitat Valenciana no albergarà finalment la futura Agència Espacial Espanyola (AEE) ni l'Agència de Supervisió d'Intel·ligència Artificial (AI). Els dos organismes passen de llarg per les terres valencianes i aterren a Sevilla i la Corunya, les ciutats que el Consell de Ministres ha triat aquest dilluns perquè en siguen les seus. 

Ho ha confirmat la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. Les candidatures d'Elx i Alacant, que es postulaven per a acollir l'Agència Espacial i la d'Intel·ligència Artificial, respectivament, veuen caure les aspiracions en sac foradat.

Quasi 300 entitats aposten per Sevilla

Sevilla ha sigut finalment la ciutat escollida entre 21 candidates per a albergar la futura Agència Espacial Espanyola. L'ens podria estar operatiu en el primer trimestre de 2023 i coordinarà les activitats i les polítiques nacionals sobre l'espai i la participació espanyola en els programes internacionals d'aquest àmbit.

La ministra Rodríguez ha valorat l'èxit de la convocatòria i ha subratllat que la candidatura sevillana ha obtingut el suport de 298 entitats (institucions públiques, científiques, acadèmiques o empreses). La creació de l'Agència Espacial està prevista en la nova llei de la ciència i en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) Aeroespacial, una iniciativa amb la qual el govern espanyol vol mobilitzar uns 4.500 milions d'euros fins al 2025 per a impulsar la investigació i la innovació en el sector aeronàutic i espacial.

Elx, al Baix Vinalopó, era la candidatura valenciana en la carrera per a endur-se una de les dues seus d'institucions estatals de nova creació que el govern central pretén ubicar fora de Madrid. El projecte, encapçalat per l'Ajuntament d'Elx, tenia el suport de la Generalitat, del teixit econòmic i de la societat civil. Oferia un immoble al Campus Tecnològic d'Elx Parc Empresarial per a ubicar l'organisme i presumia de bones comunicacions ferroviàries, aèries i per carretera en la carta de presentació.

Intel·ligència Artificial per a la Corunya

Alacant, per la seua banda, era l'aposta valenciana entre setze candidates per a guanyar l'Agència de Supervisió d'Intel·ligència Artificial, que finalment viatja a la Corunya. El govern espanyol ha apuntat que la ciutat gallega ha rebut el suport de 92 entitats i justifica l'elecció després de constatar que reuneix els requisits per a albergar la seu, com ara entorn econòmic i empresarial, ecosistema universitari, i relatius a la logística i comunicacions, ha explicat Isabel Rodríguez. 

La capital alacantina presentava un projecte secundat per més de 400 entitats de tots els àmbits i liderat per la Generalitat. Proposaven per a acollir l'organisme el moll 5 del port, que junt amb el Districte Digital i les instal·lacions de la Conselleria d'Innovació convertien la ciutat en un potent ecosistema d'innovació i hub tecnològic, segons el govern valencià.

L'Agència de Supervisió d'Intel·ligència Artificial, dependent del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, serà competent per a supervisar el desenvolupament d'un ecosistema respectuós i garantista en l'ús d'aquesta tecnologia i servirà per a potenciar l'ecosistema d'investigació, empresarial i social relacionat amb aquest àmbit.

Les candidatures valencianes no han sigut "debades"

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha assegurat que les candidatures d'Alacant i Elx no han sigut "debades" ja que l'aposta de la Generalitat per situar a la província com a referent en tots dos camps és "decidida". En un comunicat, la responsable ha felicitat les ciutats guanyadores de les seus i ha manifestat “respecte absolut a la decisió de la comissió". Així mateix, ha indicat que les dues candidatures valencianes han defés projectes il·lusionants que “reunien les millors condicions per a albergar les agències” i ha destacat la importància de tot el treball que s'ha realitzat. Finalment, ha posat en valor el potent ecosistema empresarial, universitari i tecnològic de la Comunitat Valenciana.

En un sentit semblant, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat respecte per la decisió, però ha remarcat que la Comunitat Valenciana presentava dues propostes "absolutament competitives" amb Alacant i Elx. Puig, durant una visita a Quart de Poblet, on ha visitat les instal·lacions de l'ONU, ha afegit que els objectius fonamentals de l'estratègia d'intel·ligència artificial i la seua contribució a la indústria aeroespacial "van més enllà" de la seu. 

La dispar reacció d'Elx i Alacant

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, del PP, ha rebut la notícia amb indignació i critica que Sánchez i Puig “han perdut una magnífica oportunitat per a reparar el greuge amb Alacant”. Barcala ha acusat el govern d’Espanya de tractar amb “menyspreu” la província i la ciutat en negar-los l’Agència Espanyola per a la Supervisió de la Intel·ligència Artificial”.

A la ciutat d’Elx, Carlos González, del PSPV-PSOE, ha mostrat “satisfacció per haver competit i haver donat visibilitat a la ciutat i al sector aeroespacial” i ha aprofitat per a felicitar la ciutat guanyadora del projecte, Sevilla.

També et pot interessar

stats