La Comunitat Valenciana i les Balears consensuen un document amb els criteris del sistema de finançament

Les dues autonomies descarten ara presentar un model concret de repartiment de fons perquè creuen que s’ha de negociar amb la resta de regions

El conseller d'Hisenda valencià, el segon per la dreta, junt a la titular d'Hisenda de les Balears
El conseller d'Hisenda valencià, el segon per la dreta, amb la titular d'Hisenda de les Balears / Conselleria d'Hisenda

No hi ha, per ara, una proposta concreta de finançament autonòmic, però el govern valencià i el balear sí que han volgut deixar clar quins són els principis que han de regir el futur sistema de repartiment de fons del govern central cap a les comunitats autònomes. 

És una de les conclusions de la cimera bilateral que mantenen aquests dies els representants públics i de la societat civil de les dues autonomies i que ha manifestat el conseller valencià d’Hisenda, Vicent Soler. “No hi ha una proposta concreta, però sí un document de principis, que recull la manera d’entendre el futur sistema”, ha manifestat Soler en la taula redona "Reivindicació de la perifèria", on també participava la seua homòloga balear, Rosario Sánchez. 

Segons ha puntualitzat el conseller d’Hisenda, amb el sistema de finançament proposat per les dues comunitats “tots guanyen”, en referència al conjunt d’autonomies. En aquest sentit, i en al·lusió a la Comunitat Valenciana, ha indicat que “guanyaran més els que pitjor estan”. 

“No estem contra ningú”, ha aclarit, en al·lusió a la resta d’autonomies espanyoles. “Vull tranquil·litzar les altres comunitats i dir-los que treballem per una alternativa bona per a tots”, ha afegit Vicent Soler. 

Per a justificar per què Balears i la Comunitat Valenciana no han elaborat una proposta concreta de finançament, Soler ha argumentat que, si s'haguera fet així, “després s'hauria de tornar a treballar-la amb unes altres comunitats”. “Seria petulant i inconvenient políticament fer papers que després s'haurà de tornar a treballar”, assenyalava Vicent Soler. 

Així mateix, en la mateixa línia que va defensar aquest dilluns el president de la Generalitat en la cimera valenciana-balear, el titular d’Hisenda ha insistit en la necessitat de “trencar amb l’statuo quo consolidat el 2002, que ha provocat l’infrafinançament sistemàtic d’algunes regions” i aquest canvi ha de proporcionar els recursos suficients perquè totes les autonomies presten els serveis públics fonamentals que gestionen. 

Per a Soler, el nou model de finançament ha de recollir la suficiència vertical, l’equitat horitzontal entre territoris, així com una major transparència i claredat pel que fa als criteris de repartiment. 

També et pot interessar

stats