Compromís insinua que podria deixar de donar suport al govern de Sánchez si no hi ha igualtat de condicions per a les autonomies

Baldoví insisteix que "el que es faça a Catalunya" s'ha de replicar també a la Comunitat Valenciana, després que la ministra Montero avance una "reforma global" del sistema de finançament atenent la "singularitat" dels territoris

Baldoví, este dijous en el parlament autonòmic
Baldoví, este dijous al parlament autonòmic / José Cuéllar (Corts)

El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha assegurat este dijous que la coalició no acceptarà "res que no tracte en igualtat de condicions" la Comunitat Valenciana en matèria de finançament autonòmic i, en conseqüència, això podria derivar en una retirada del suport al govern de coalició PSOE-Sumar que encapçala el socialista Pedro Sánchez.

Així s'ha referit el diputat als corredors de les Corts després que la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, haja afirmat que l'executiu estatal vol impulsar una "reforma global" del model de finançament autonòmic que, alhora, atenga les "singularitats" de determinats territoris com Catalunya. "El que es faça a Catalunya s'ha de fer ací i per a nosaltres és condició sine qua non; és a dir, nosaltres no podríem entendre que sent la comunitat autònoma pitjor finançada no tinguem el mateix tracte que Catalunya", ha subratllat.

El polític valencianista ha recordat que Compromís "ja va votar una vegada al Congrés en contra de la quota basca" perquè entenen que "les coses s'han de resoldre per a aquells que més ho necessiten, i qui més ho necessita són comunitats autònomes com la valenciana, Múrcia i Andalusia". "Nosaltres no acceptarem res que no tracte en igualtat de condicions" la Comunitat Valenciana. Quan els mitjans presents li han preguntat si això pot implicar deixar de fer costat el govern estatal, Baldoví ha respost que "podria ser un motiu per a deixar de donar suport".

El portaveu de la coalició valencianista a les Corts ha insistit que la valenciana és l'autonomia pitjor finançada, per la qual cosa "si hi ha un tracte per a una comunitat autònoma, eixe mateix tracte s'ha de fer" amb este territori. A més, ha recordat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) és un mecanisme que va inventar l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro "per a no reformar el finançament" i li ha dit que el 70% del deute valencià és conseqüència de governs del PP.

En tot cas, ha assenyalat que això es pot solucionar votant a favor de la proposició de llei de tracte just que el seu grup ha presentat al parlament autonòmic i que espera que entre en el pròxim ple.

També et pot interessar

stats