Compromís i ERC demanen una comissió d'investigació sobre les responsabilitats polítiques per Castor

Insten el PSOE a donar-li suport, coincidint amb el judici contra els directius de la promotora de la plataforma gasística

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví / A. Pérez Meca (Europa Press)

Compromís i Esquerra Republicana han sol·licitat en el Congrés la creació d'una comissió d'investigació parlamentària per a depurar les responsabilitats polítiques pel fallit projecte de gas Castor, coincidint amb l'inici del judici contra dos directius de la concessionària Escal UGS, propietat de la constructora ACS i Escal.

Així ho ha anunciat el diputat, Joan Baldoví, que ha recordat que en l'última legislatura efectiva tots els partits van acceptar impulsar aquesta investigació i que, malgrat això, el PSOE va rebutjar "sorprenentment" aquesta comissió adduint, ha dit, "que no hi ha sospites que s'hagen produït irregularitats".

"La veritat és que Florentino Pérez ja ha cobrat 1.350 milions que durant trenta anys pagaran els ciutadans", ha criticat, assenyalant que, sumat als interessos, aquesta quantia podria arribar a 1.700 milions, quan el ministre d'Energia del PP, José Manuel Soria, "no volia pagar la indemnització abusiva". "Un mes després es va decidir que s'havia de pagar i mentrestant, els vertaders afectats, continuen esperant a cobrar per danys que van tindre a les seues cases", ha dit.

Baldoví creu que "no té cap sentit" que el PSOE puga rebutjar aquesta vegada una investigació "al·legant que no hi ha sospites fundades" quan ara se celebra un judici pels sismes a Castelló i Tarragona, causats per la injecció de gas en la plataforma submarina Castor.

Castor pretenia ser el depòsit més gran de gas natural de l'Estat espanyol, però el 2013 es va paralitzar el projecte després de provocar mig miler de sismes en diversos municipis de la costa de Castellí i Tarragona, alguns dels quals arribaren a tindre una magnitud de 4,2 en l'escala de Richter.

L'objectiu de la investigació que planteja Compromís és aclarir les responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats del procés d'adjudicació, finançament, construcció i indemnització del magatzem del gas.

També et pot interessar

stats