Veïns de l'entorn de Castor declaren que van observar danys en les cases després de percebre moviments sísmics

Els afectats pels terrratrémols han detallat els danys patits a les seues cases, així com les negatives de les assegurances davant les reclamacions perquè van considerar que la causa dels sismes no va ser natural

El que fora president d'Escal UGS, Recaredo del Poltre i el conseller delegat, Martínez Dalmau a la seua arribada a l'Audiència Provincial de Castelló
El que va ser president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i el conseller delegat, Martínez Dalmau, en l'arribada a l'Audiència Provincial de Castelló / Paco Poyato/Europa Press

Alguns veïns de l'entorn de Castor, el magatzem subterrani de gas situat davant de la costa de Vinaròs, han declarat que van observar danys en els seus habitatges després dels sismes.

Així ho han assegurat en la tercera sessió del juí que se celebra a l'Audiència de Castelló a dos directius de l'empresa adjudicatària del projecte Castor, Escal UGS, acusats d'un delicte contra el medi ambient i els recursos naturals, així com davant la mercantil mateixa.

La primera de les afectades ha assenyalat que el dia després de notar un moviment sísmic que movia el llit va veure un clevill en la paret d'una habitació de sa casa i notava que el terra s'anava afonant. Des de la companyia d’assegurances li van explicar que els danys no es devien a un fet natural, sinó a la injecció de gas.

De la mateixa manera, altres testimonis han afirmat que, després dels moviments, van observar en els seus habitatges clevills o desperfectes en rajoles de la paret. Un d'ells ha relatat que va sentir "un gran esglai" perquè va caure un moble del costat del llit i van començar a eixir talls i escletxes a la cuina.

Un altre veí de la zona ha indicat que en un cantó del seu àtic va eixir un clevill l'endemà dels terratrémols, encara que des de la seua assegurança li van dir que no acceptaven la reclamació perquè "havia sigut acció de la mà de l'home".

En la sessió d'aquest dimecres també ha comparegut una treballadora de la plataforma, que ha subratllat que no va notar cap sisme mentre estava al treball, encara que a sa casa va percebre en una ocasió que li tremolava el terra i, en una altra, que es movia el llit mentre dormia.

El juí continuarà la setmana que ve amb la declaració de més testimonis.

Els fets van ocórrer el 2013 quan, segons manté la Fiscalia, l'activitat de l’empresa va generar un augment dels terratrémols a la zona. L'acusació pública sol·licita sis anys de presó per a cadascun dels dos processats i una multa de 189.000 euros per a l'empresa.

Per la seua part, un total de 123 afectats pels terratrémols causats pel projecte Castor reclamen a l'empresa concessionària, Escal UGS, participada majoritàriament per ACS, i a dos dels seus directius un total d'1.845.000 euros pels danys morals produïts per l'"onada de pànic" generalitzat que es va produir a conseqüència dels 552 sismes que es van detectar en les poblacions afectades, segons ha informat el despatx d'advocats BCV Lex, representant de l'associació d'afectats Aplaca.

També et pot interessar

stats