Compromís demana la compareixença del conseller de Sanitat a les Corts per "mentir" sobre les mamografies

El diputat Carles Esteve reclama a Marciano Gómez que rectifique les xifres i es disculpe amb els tècnics que gestionen el servei de cribratge del càncer en el sistema públic valencià

Mamografia d'una pacient a l'Hospital Clínic de València
Mamografia d'una pacient a l'Hospital Clínic de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'abril 2024 - 14:37 Actualitzat: 01 d'abril 2024 - 17:54

El Grup Parlamentari Compromís ha sol·licitat la compareixença a les Corts del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, perquè done compte sobre la "reiteració" de xifres, en les declaracions i comunicats relacionats amb els cribratges de càncer de mama i de còlon, "diferents de les que reflecteixen les memòries de gestió de la Conselleria mateixa". "És rotundament i absolutament fals que hi ha 150.000 dones esperant quatre anys per a fer-se una mamografia en el nostre sistema de salut", ha assegurat el diputat i portaveu de Sanitat de Compromís, Carles Esteve.

Segons ha explicat en un comunicat aquest dilluns, "cada any se superen les 320.000 dones convidades a fer-se les revisions que indica el protocol, amb una adhesió de quasi el 90%". "Davant de la insistència del president [Carlos] Mazón de mentir sobre aquest tema a tots els valencians i valencianes, però especialment a les dones de més de 45 anys, des de Compromís hem demanat la compareixença urgent del conseller de Sanitat en el Parlament valencià perquè explique per què s'han inventat aquestes dades, que no coincideixen amb les de la Conselleria, que són públiques", ha dit el diputat.

Compromís reclama al titular de Sanitat que aprofite la compareixença parlamentària per a disculpar-se amb els professionals del servei de cribratge, que des de fa anys aconsegueixen que els protocols de prevenció del càncer de mama funcionen. I, "sobretot, per a rectificar i retornar la confiança a les dones de més de 45 anys que estan fent-se mamografies amb normalitat i que ara poden arribar a pensar que el servei no funciona", ha subratllat Esteve.

La polèmica va esclatar el 20 de febrer, quan el conseller Gómez va comunicar públicament que el seu departament havia detectat "irregularitats" en els cribratges de càncer en el sistema públic que es remuntaven als huit darrers anys, durant el mandat del tripartit Botànic. Es tractava de deficiències de gestió sobretot de caràcter assistencial en els programes de càncer de mama, còlon i cèrvix. Segons va contar als mitjans de comunicació, un informe intern havia tret a la llum demores de fins a quatre anys en les mamografies preventives que afectaven 150.000 dones, i també un miler de colonoscòpies pendents. El cas va botar a la Fiscalia, que va obrir diligències d'investigació preprocessal arran d'una denúncia presentada per l'Associació Defensor del Pacient per aquestes possibles irregularitats. Pocs dies després, el ministeri públic va arxivar les actuacions en considerar que no hi havia cap indici de delicte.

El PP acusa Compromís de desconéixer "el vertader funcionament del cribratge"

Nieves Martínez, portaveu de Sanitat del Partit Popular a les Corts, ha lamentat que “Compromís desconega el vertader funcionament del cribratge de càncer de mama durant els últims anys que han estat al capdavant del Consell”. La diputada ha recordat que el conseller Gómez va registrar el passat 22 de febrer una sol·licitud de compareixença a petició pròpia "per a explicar quina és la situació dels cribratges de càncer a la Comunitat Valenciana i quin és el seu full de ruta per a recuperar els nivells de qualitat assistencial perduts durant els últims huit anys”.

Martínez ha explicat també que “les memòries del 2022 a les quals es refereix el senyor Esteve són una prova més de l'opacitat i falta de transparència en tota la informació relativa als cribratges de mama, ja que parlen d'un percentatge d'adhesió del 90% de les dones, però eixe percentatge no és real”.

La diputada popular ha emfasitzat que el conseller de Sanitat ja va denunciar que el programa manca de l'estructura necessària per a atendre la demanda i que "lluny de convidar a participar-hi les 410.000 dones que per rang d'edat haurien de fer-ho, es convida realment a una mica menys de 250.000 anualment”.

També et pot interessar

stats